25 Април 2024 г. Четвъртък

Кои са най-горещите трендове в сектора на здравеопазването за 2014 г.?

2013-12-06 21:13:17

Бавният темп на възстановяване на икономиката от рецесията продължава да влияе силно върху сектора на здравеопазването в световен мащаб. Свеждането на разходите до минимум по отношение на персонал и оборудване е политика на болниците в Европа и САЩ. Новости се очакват и по отношение на подбора на медицински кадри, възнаграждението и уменията, които ще се изискват от тях по време на работа.

Финансови стимули за намаляване на разходите за здравеопазване

Сред основните стратегии за оптимално използване на финансовите ресурси в болниците са и мерките за намаляване на случаите, в които пациентите биват повторно приемани в болниците скоро след изписването им.

През 2012 година повече от 2000 болници бяха глобени от правителството на САЩ заради допускането на този голям процент повторен прием на пациенти. В допълнение, тези болници бяха лишени от 280 милиона долара от правителствените средства, предвидени за здравеопазването заради новата политика на управляващите да оказват натиск върху болниците да определят заплащането на служителите си според качеството им на работа, а не само според стажа, който имат.

Тези мерки бяха взети с цел да се стимулират болниците да осигурят по-добра грижа за пациентите и да координират по-добре системата си на работа.

Почти 2 милиона пациенти са приемани повторно в болниците в рамките на един месец всяка година, което възлиза на 17.5 милиарда долара разходи за здравеопазването.

Според здравната реформа в САЩ болниците ще бъдат глобявани или ще получават допълнително средства базирайки се на това дали качеството на работа на служителите отговаря на предварително заложени стандарти и на обратната връзка на пациентите за обслужването, което са получили.

Клиники в моловете

Друга гореща тенденция е преместването на медицинските услуги от скъпоструващите болнични сгради към по-достъпните финансово филиали на болниците в големи търговски вериги и молове като Walmart. За самите пациенти това се оказва доста по-удобен вариант.

Повече удръжки за здравно осигуряване

Около 17% от работодателите в САЩ предлагат повече удръжки за здравно осигуряване за сметка на служителите ( и 44% одобряват този осигурителен план), за да стимулират служителите да правят по-обмислени избори за опазване на здравето си.

Повече инвестиции в иновации

Въпреки ефекта на рецесията и стремежа към намаляване на разходите за здравеопазване,  въвеждането на нови терапии и лекарства за по-сложни случаи ще доведе до увеличаване на инвестициите. Научните проучвания продължават да бъдат сфера, в която ще се наливат големи финансови средства.

Мобилни приложения и развиване на специализирания софтуеър за медицински служители

Технологиите се променят постоянно и служителите в здравеопазването трябва да са в крак с новите начини за връзка с другите специалисти в болниците и със самите пациенти. Болниците в САЩ обучават допълнително служителите си за работа с новите технологии.

Лекарите с магистърска степен по бизнес мениджмънт са с предимство

Това също е сред горещите тенденции на пазара на труда за медицински кадри. Болниците предпочитат да наемат лекари, които имат и мениджърски умения, придобити след специализация в Мениджмънт в здравеопазването или Бизнес администрация.

За медиците развиването в професията ще има все по-голямо значение за реализацията им на трудовия пазар. Специализациите и възможността да работят в чуждестранни болници е начин за лекарите да обменят опит, да повишат квалификациите си и да открият работното място, където ще се чувстват най-добре. Консултациите за кариерно развитие в медицината са особено полезни при взимане на решение за работа в чужбина или обучение в подходящия университет. Компании като Forum der Medizin осигуряват на лекарите ориентацията, от която се нуждаят в бързопроменящата се среда на глобализация на трудовия пазар.

Бонуси за добро представяне на лекарите

Лекарската професия изисква много умения освен добрите познания по специалността – бърза реакция, висока устойчивост на стрес, внимателно и любезно отношение към пациентите и др. С цел да бъдат стимулирани лекарите да работят оптимално добре, в САЩ предвиждат медиците да получават годишни бонуси и награди при постигане на добри резултати според определени критерии. 

автор: Мария Димитрова

Forum der Medizin 

източник: healthecareers.com

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати