25 Април 2024 г. Четвъртък

Съветът за сигурност при президента ще обсъжда актуални рискове и заплахи за страната ни

2013-11-20 08:50:20
Президентът Росен Плевнелиев свиква днес следобед заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.
 
Темата на заседанието е "Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България –, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
Доклади по темата ще изнесат вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, председателят на Държавната агенция "Национална сигурност"Национална сигурност", началникът на отбраната и по един представител от всяка парламентарна група. Законът допуска в зависимост от обсъжданите въпроси по решение на съвета да бъдат привличани и други държавни и политически лица, като по традиция това да се отнася за главния прокурор, шефа на следствието и други подобни.

Бареков настоява към дневния ред да бъдат добавени и въпросите за корупцията, демографската криза, прекомерната бедност.

През последните седмици държавният глава неколкократно беше призоваван да свика Консултативния съвет заради ситуацията с бежанската вълна в България и заплахите за националната сигурност.

В края на октомври той посочи, че ще обяви много скоро свикването на Консултативния съвет за национална сигурност. Тогава той коментира, че ще обмисли внимателно и темите, които да се обсъждат по време на заседанието, като подчерта, че единствената не е тази за бежанците.

Преди месец вътрешният министър Цветлин Йовчев настоя, че проблемите с бежанците не са от компетентността само на МВР. "На фона на всичко и президентът се изказва и се държи като страничен наблюдател и коментатор, все едно че няма никаква отговорност за националната сигурност. Наистина, в малко странна ситуация сме", заяви тогава той.

Последваха призиви от военния министър Ангел Найденов, както и от управляващите от БСП, които заявиха, че това е проблем, който касае всички институции, но без президента няма да намери решение.

"Росен Плевнелиев нарушава закона, като не свиква Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по проблемите с нелегалните имигранти. Той е длъжен да го свиква на всеки три месеца", каза и лидерът на "Атака" Волен Сидеров пред журналисти през почивните дни. "Ако президентът продължава да нарушава закона и не свиква съвета, ще си заслужи импийчмънт", заяви той.

На последния КСНС Сидеров се държа агресивно, като се опита да използва медийното присъствие, за да атакува президента с тема извън обсъжданите, и това доведе до отлагане с няколко часа на заседанието.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати