28 Март 2024 г. Четвъртък

Три протеста ще блокират центъра на София

2013-11-20 08:35:50
Студенти, таксиметрови шофьори, КНСБ и контрапротест на организацията на бившия телевизионен водещ Николай Бареков "България без цензура" ще шестват из София в сряда сутринта. Крайна точка на три от проявите е Народното събрание, от различни негови страни.

В девет започва и редовното заседание на парламента, като една от точките в дневния ред е законопроектът, внесен отДелян Пеевски и Йордан Цонев за офшорните компании.

Малко по-късно в 14 ч. започва и Консултативният съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев, свикан във връзка със ситуацията с бежанците. Бареков поиска да участва в съвета, като ако не бъде допуснат, заплаши, че ще окупира входа на президенството.


В 11 ч. пред парламента трябва да се съберат Ранобудните студенти, които вероятно ще излязат от Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски". От неделя късно вечерта те трансформираха окупацията и отвориха вратите на висшето училище, за да могат да се провеждат лекции. Студентите са блокирали единствено "Аула магма". Към вторник вечерта не беше известно дали те имат предварителен маршрут. Те обявиха, че биха се присъединили към шествието на КНСБ, но досега за общи протестни действия, не е ставало дума.

Митингът на КНСБ ще започне в 11.15 ч. от пл. "Македония", където е централата на организацията. Очаква се участниците в него да достигнат Народното събрание около 12.30 ч.

В декларация, публикувана на сайта на синдиката, са изброени девет искания, сред които криминализирането на укриването на осигурителни вноски, увеличение с 10% на заплатите на заетите в публичния сектор, замразяване на пенсионната възраст за 7 години, реформа в здравеопазването, план за оздравяване на енергетиката за 5 години, както и приемането на антимонополно и антикорупционно законодателство.

Според лидера на една от управляващите партии БСП Сергей Станишев две трети от исканията на синдиката вече са изпълнени.

Шествието на КНСБ ще продължи по бул. "Христо Ботев", бул. "Ал. Стамболийски" и ще стигне до пл. "Света Неделя", където ще спре пред Министерството на здравеопазването от 11.30 ч. до 11.40 ч., пише в сайта на организацията. След това то ще премине пред Министерски съвет, където също ще остане за десет минути до 12.00 ч. Накрая шествието ще се насочи към Народното събрание. Там ще има сцена с гръб към паметника "Цар Освободител" с лице към парламента.

От 10.00 ч. до 12.20 ч. се забранява влизането и паркирането на пътни превозни средства по южното пътно платно на бул. "Цар Освободител" между ул. "15-ти ноември" и бул. "Васил Левски" в посока бул. "Васил Левски".

Протест в София ще имат и таксиметрови шофьори от Пловдив и Смолян, съобщи вчера "Фокус". Исканията им са колите им да не се сменят на 10, а на 15 години, както и да бъде въведена минимална тарифа, която да е еднаква за всички фирми. Те са против идеята да се явяват на психотест всяка година, а само в началото на кариерата му и при тежки нарушения.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати