29 Март 2024 г. Петък

Условията за бежанците - потресаващи, смята Амнести

2013-11-20 08:33:18

Спешни действия са необходими от страна на българските власти, за да се подобрят условията в центъра за спешно настаняване на бежанците, търсещи убежище в България, намиращ се близо до турската граница, пише правозащитната организация "Амнести интернешънъл" на сайта си.

Бежанците от лагера в Харманли, организираха днес протест срещу условията, при които са принудени да живеят.

"Потресаващо е, че хората, които търсят убежище в ЕС, са затворени на такова място при такива ужасяващи условия и то когато зимата се приближава бързо", подчертава Барбора Чернушакова от "Амнести интернешънъл". Тя посочва, че ако българските власти трябва да действат бързо, за да не се изправят пред хуманитарна криза.

Чернушакова посети лагера край Харманли миналата седмица. Тя разказа, че е видяла плачевните условия, при които живеят около 1000 бежанци, настанени в метални контейнери.

Въпреки че лагерът е препълнен, българските власти продължават да изпращат нови кандидати за убежище там, алармира Амнести  интернешънъл. 
Бременни жени, малолетни без придружител и други уязвими хора са изправени пред едни и същи тежки условия. Новите в лагера получават само дюшек и две одеала за студените нощи по неотопляваните палатки. В лагера има само три тоалетни и осем душа, но повечето от хората от лагера отказват да ги използват защото са много мръсни.

Жителите на лагера на могат да го напускат, за да си купят основни хранителни продукти. Вместо това те разчитат на доставки на картофи, ориз и хляб. Много от обитателите живеят при тези условия от месец насам.

Неефикасността на системата за предоставяне на убежища в България лъсна през юли, когато все повече бежанци започнаха да влизат в страната през турската граница. На ден над 100 души се озовават в България. През ноември бежанците вече са 10 000. Отговорът на властите е напълно неадекватен. Вместо да предоставят на хората адекватни условия за живота и да гарантират достъпа им до процедурите за получаване на убежище, властите ги настаняват в центрове, където те са изгубени и забрани от системата. Харманли е само едно от тези места.

Според бежанците има корупция в лагерите. Дават се пари, за да излезе човек.
Директорът на Българската Държавна агенция за бежанците заяви за "Амнести интернешънъл", че властите не регистрират хората, настанени в Харманли, и дори в лагера няма някой, който да се занимава с молбите за получаване на убежище, пише БТА.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати