25 Април 2024 г. Четвъртък

КНСБ: Няма условия за национална стачка!

2013-11-20 08:26:11

"Няма условия за национална стачка", казва в интервю за "Преса" председателят на националния стачен комитет на КНСБ Валентин Никифоров.

Поводът за интервюто с него е няколкото протеста, които се организират на 20 ноември. Очаква се три митинга да тръгнат от различни места на столицата и да се обединят пред парламента. Едните са участниците от "Ранобудните студенти", които освободиха СУ "Климент Охридски", но продължават да изразяват недоволството си. Те ще се съберат пред Народното събрание в 11.00 часа.

В този час тръгва и протестна демонстрация от централата на КНСБ. Участниците в него ще минат край Министерството на здравеопазването, Министерския съвет и накрая ще стигнат до парламента.

Протестен митинг организират и таксиметровите шофьори. Те ще се събират в 12.00 часа пред храм-паметника „Александър Невски".

Никифоров посочва, че националният митинг шествие на 20 ноември е в отговор на волята на членовете и симпатизантите на КНСБ - проучване показва, че над 51% от тях очакват национални синдикални действия. "Искаме да се чуе гласът на работеща България за по-високи заплати и сигурност. Целта ние да обявим своите справедливи социално-икономически искания, които представихме в тристранния съвет, но голяма част от тях не намериха място в проектобюджета", посочва Никифоров. И допълва,че нагласа за национална стачка няма. Само 18% от синдикалните членове са за ефективна стачка.

"Компрометирани протести"е коментарът и на "Монитор". От изнесените факти вчера от социалния министър Хасан Адемов стана ясно, че всяка стъпка на управляващите е съгласувана със заинтересованите институции и най-вече със синдикатите.

Затова организираният днес протест от страна на КНСБ е твърде подозрителен. Ранобудните студенти досега не са имали искания, свързани с осигуряването на по-добро образование. Скандиранията им за оставка на правителството създават впечатлението, че са под влияние на политически сили, които целят дестабилизация. В исканията на шофьорите на таксита пък няма единност.

Това, което се очаква, няма да е истински протест, а инерция на нещо, което нито е било добре обмислено, нито добре организирано. В същото време се вижда, че правителството с действията си успешно решава належащите проблеми, готово е за допълнителен диалог и най-вечене дава признаци, че смята да отстъпи пред компрометирани протести.

"Стандарт" дава място на две реакции по повод на протестите. Първото е на Сергей Станишев, лидер на БСП: Беше разпространено искане на КНСБ за промени в доходите и в различни социални сфери. От 30 искания 19 бяха в процес на реализиране, вече реализирани или заложени в бюджета.

Второто е на Пламен Димитров, президент на КНСБ: Намерението на управляващите да въведат отстъпване на данък върху доходите няма да повлияе на шествието ни, защото ние имаме искания и за замразяване на пенсионната възраст за по-дълъг период, за увеличаване на бюджетните заплати. Внесохме вече нашите искания в парламента.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати