24 Април 2024 г. Сряда

Станишев към КНСБ: За какво протестирате утре?

2013-11-19 17:51:29

Лидерът на левицата Сергей Станишев изрази недоумение от утрешния протест на КНСБ и обясни, че голяма част от исканията на синдиката вече се изпълняват, изпълнени са или са заложени за изпълнение.

"Ще изразя известно недоумение от протеста, който организира КНСБ", каза той и припомни, че вече е имал среща с ръководството на синдиката и са обсъдени формулираните им искания.

По думите му от 30 синдикални искания 19 са в процес на реализация, реализирани или пък заложени в бюджета.

"В немалка степен утрешният протест на синдиката се обезсмисля. Надявам се да не се подведат да бъдат употребени политически. Дано да си останат реален български синдикат", отбеляза Станишев.

Той разясни накратко и какво се променя в Бюджет 2014 между първо и второ четене.

Осигуряват се допълнителни 29 млн. лева за ваксини в бюджета на МЗ, осигурени са и 10 млн. лева за дентална помощ, 21,5 млн. пък ще бъдат дадени на висшите учебни заведения.

"Това ще осигури допълнителни средства на всички ВУЗ-ове", обясни Станишев.

Соцлидерът се спря и на обявената днес от правителството мярка за връщането на данък общ доход на хората с минимална работна заплата.

"Това беше една от каузите, които отстоявахме в предизборната кампания. Борбата с бедността е сред основните приоритети на правителството", заяви лидерът на столетницата.

Сергей Станишев коментира и съботния митинг на левицата и ДПС и отново повтори, че целта на събирането им на Орлов мост е била да се сложи ясна преграда срещу истерията и омразата.

"Тази среда и тази омраза е естествено продължение на отровата, която предишното управление вкара в обществото", заяви той и отново остро разкритикува предишните управляващи, като обясни, че те са довели обществото до състояние, в което то прилича на тенджера под налягане и в много сектори има насъбрано голямо напрежение.

"Това беше най-големият по мащаб митинг от 90-те години насам", категоричен бе червеният лидер, който обяви, че левите структури по места са поели разходите за симпатизантите, които са искали да присъстват на Орлов мост.

Станишев изрази недоволството си, че се правят опити да се подмени истината за това колко е голям митингът с въпроси колко струва той.

"Следващия път можем да организираме и по-голям митинг", закани се той.

Според него съботното събитие показва, че привържениците на кабинета искат да бъдат чути.

Станишев настоя, че не може да се продължава с насаждането на омраза, и отбеляза, че е готов да разговаря с всички по националните приоритети.

Левицата обяви и социалните си цели след приемането на Бюджет 2014.

"След приемането на бюджета ще имаме два ключови приоритета. Единият е пакет антимонополно законодателство, който вече се подготвя. Вторият приоритет е Изборният кодекс. Ще се стараем той да бъде приет в най-кратки срокове", каза Станишев.

"ГЕРБ ще направят всичко възможно да няма промени в Изборния кодекс", каза той, но пък бе категоричен, че избори по стария начин повече няма да бъдат правени и левицата има воля да приеме новите правила.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати