24 Април 2024 г. Сряда

Над 70% от българите песимисти за бъдещето на страната

2013-11-19 15:18:12
Повече от 70% от българите са песимистично настроени за това накъде върви България. „Ако в идния месец това се окаже тенденция, ще бъдем свидетели на стойности, които не са познати от 90-те години насам“, коментира политологът Първан Симеонов при представянето на данните от последното проучване на "Галъп интернешънъл".
 
През ноември 42% от запитаните смятат, че не трябва да има предсрочни избори. Точно толкова са на обратното мнение. За сравнение през юни 55 на сто от българите не са искали предсрочен вот. През август недоволството е нараснало и тогава вече 42 на сто са смятали, че правителството не трябва да изкара мандата си.
 
48 на сто през ноември са се обявили за оставката на Пламен Орешарски, докато през август процентът им е бил 41%. 

Според 44 на сто протестите срещу правителството трябва да продължат, 41% са против. В същото време едва 25% от анкетираните биха участвали лично в протестите, а 66 на сто са категорични, че не биха го направили. Контрапротестите срещат подкрепата на 25% от запитаните.
 
Насрочването на дата за избори ще успокои общественото напрежение, коментира политологът Димитър Ганев. Според него обаче това едва ли ще се случи, но предупреди, че зимните месеци ще са тежко изпитание за властта.
 
Съотношението на електоралните нагласи на основните партии се запазва и през ноември.

Силите на БСП и ГЕРБ изглеждат сходни. Вот за БСП биха дали  21,4% от избирателите, а за ГЕРБ-18,1 на сто.  Ако утре има избори, ще има и оспорване на резултатите, коментира Симеонов.
 
Реформаторският блок печели доверието на 6,7 на сто от гласоподавателите. ДПС може да разчита на 5,9 на сто от гласовете, „Атака” на 2,4 на сто. 39,9% са категорични, че няма да гласуват, ако изборите бяхаднес.
 
Почти безпрецедентна е ситуацията и при президента - доверието в институцията спада до нива от 30%, а недоверието стига близо 60%. Допълнително се „отваря ножицата” и при правителството, където съотношението доверие – недоверие изглежда вече като 26% срещу 65%.
 
Сходни процеси се наблюдават и по отношение на доверието в голяма част от политическите личности – от различни политически сили, но най-вече от средите на управляващите. Взаимните атаки между лагерите в политическия елит водят до ниско доверие в основни институции, а в същото време поставят на риск и популярността на целия политически елит, коментира Симеонов.     
 
Той посочи още, че студентската окупация се подкрепя от близо половината от българите. Около 40 на сто пък са против.

Проучването е тествало и нагласите за отпадането на пълната забрана за пушене и се оказва, че идеята не среща широка обществена подкрепа. 60% смятат, че не е добре да може да се пуши в заведенията, а едва 31% са на обратното мнение.
 
Не среща одобрение и продажбата на земя на чужденци – близо 70% смятат, че не е добре земя в България да може да се продава на чужденци.
 
От изследването стана ясно още, че макар 60% от хората да са съгласни, че бежанците са изпаднали в беда хора и е човешко да им помагаме, над половината от респондентите се съгласяват и с твърдението, че не е справедливо България да отделя пари за бежанци.
 
Близо половината от запитаните пък откриват в бежанския поток заплаха за националната сигурност на България. Още по-категорично изглежда убеждението, че голяма част от влизащите у нас като бежанци всъщност са нелегални имигранти, които не са от Сирия.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати