25 Април 2024 г. Четвъртък

Избори 2 в 1 през май е най-доброто решение за справяне с политическата криза

2013-11-19 08:06:30

"Нова конституция? Едва ли," коментира в анализ за "24 часа" професор Антоний Тодоров. След кратък обзор на предлаганите промени от страна на протестиращи и политици в тази насока, авторът достига до изводът, че "постигането на съгласие по всички предложения е съмнително". "Затруднението идва и от нуждата да се свика Велико народно събрание, за което повечето партии /с много малки изключения/ имат големи резерви. Веднъж свикано, ВНС може да реши, че ще действа и както обикновено Народно събрание, и никоя институция не може да го спре. Така ще имаме парламент с 400 депутати, който ще управлява пълен мандат, но ще може да променя и конституцията. Единствената му спирачка в крайна сметка ще бъде улицата. Затова вероятно конституционни промени ще има /ако се договорят/, но едва ли ни очаква нова конституция. Старата може да се прилага много успешно, стига наистина да се прилага", смята Тодоров.

"Избори 2 в 1 през май е най-доброто решение за справяне с политическата криза", заявява в интервю за "24 часа" лидерът на НДСВ Антония Първанова. Нормалният диалог може да бъде възстановен само с нови парламентарни избори, смята Първанова.Междувременно на първа страница "Сега"
там, където най-много куцат. Другият тревожен извод е, че българите сякаш вече са претръпнали за порочни явления като преяждането с власт и шуробаджанащината.

Близо 500 агенти на Държавна агенция "Национална сигурност" ще бъдат обучени да се борят с изтичането на тайни от информационните системи на службите и да търсят доказателства закиберпрестъпление, съобщава на първа страница "Труд". 50 агенти ще бъдат обучени до Certified Hacker Forensics Investigatior. Те ще придобият умения да извличат доказателства от компютърните системи на заподозрените с хакерски прийоми. Други 19 служители, сдобили се със сертификат за "етичен хакер", ще отговарят за компютърната сигурност на наелите ги организации.

"Сега" цитира статистика, според която българите проявяват най-малък интерес в ЕС към развитието на науката и технологиите. Данните са от изследване на Евробараметър, проведено във всички страни от ЕС през пролетта.

"Уж бяхме най-гостоприемните, уж бяхме най-толерантните. Къде останаха нашето гостоприемство и толерантност? Защо се насочи омразата и към хората, които бягат от войната и търсят някакво спасение", пита от страниците на "Монитор" Илияна Йотова, евродепутат. "път , смята Йотова.

"Трябва ни закон за речта на политиците", апелира от страниците на "Труд" Георги Лозанов, председател на Съвета за електронни медии. "Често тъкмо тяхното говорене попада в децибелите на т. нар. реч на омразата. Особено представителите на новонационалистическите партии, които кой знае защо на екрана гастролират като експерти по темата. Съществува закон за медиите, за медийното говорене. Но когато политиците говорят извън нормите на този закон, то според него пак наказани трябва да бъдат медиите, които са им предоставили трибуна", отбелязва Лозанов. Според него депутатите трябва да самоограничават изказаси."Не изпускайте духа на омразата", е заглавието над интервю в "Преса"Телеграф" директорът на "Метрополитен"Сердика" имаше наскоро случай - чужденци си бяха намерили убежище да се приютяват нощно време.Не в самото метро, а отгоре в подлеза на станцията. Разгонихме ги. Полицията си свърши работата.

В анализ за "24 часа"
Трето, одобрява се излишък или дефицит в еди- какъв си размер. Всичко останало са страсти и подробности, които никой не е задължен да спазва, подчертава Димитров.

В друг анализ за "24 часа" икономистът Владимир Каролев извежда плюсовете и минусите на "Бюджет 2014". "Сериозен проблем е, че шеста година подред сме в бюджетен дефицит. Вярно, че планираният за догодина е нисък в сравнение с много други страни в еврозоната и ЕС, но когато нещо не се случва шеста поредна година, аз започвам да го наричам хроничност", констатира експертът.

"Бюджет 2014" не се отличава съществено от предишните няколко и всъщност е един рутинен бюджет, който закрепва статуквото", допълва пред "Преса" бившият финансов министър Муравей Радев. Според него фундаментът, върху който се гради конструкцията на бюджета е "пробит в две основни посоки - приходи и разходи". "Очаква се приходите в края на годината да бъдат поне с 500 млв. лв. по-малко от актуализирания им през юли размер. Разходите набъбват застрашително и скоро ще надхвърлят приетата годишна рамка. Това прави фундаментът хлъзгав и несигурен и е непосредствена заплаха за базирания на него следващ бюджет. Какво прави финансовият министър, за да избегне очевидния бюджетен провал от втора актуализация за тази година? Много просто. По типичен Дянков почин той прехвърля заплащания от 2013 за 2014 г. За съжаление и бюджетът за 2014 г. запазва статуквото. Нещо повече - стопира плахите стъпки, които предишното правителство направи в пенсионната реформа", анализира Радев.

Ако пенсионните фондове бяха банки, това щеше да бъде шестата по големина кредитна институция в страната, пресмята "Преса". 6,43 млрд. лв. управляват деветте пенсионни компании към 30 септември т.г. Пет години по-рано, в началото на световната криза, активите им се оценяваха на 2,38 млрд. лв., като само за последните 12 месеца увеличението е с 1 млрд. лева.

Със зимата се задават и високите сметки за отопление. Те далеч не са проблем само за българина, отбелязва "Труд". Англичанинът Дилън Уинтър е изобретил лесен начин за загряване на помещение чрез свещи! За направата на импровизираната печка се необходими само кръгли чаени свещички, 2 глинени саксии с различен размер и метална тавичка. Авторът твърди, че с това се отоплява средно голяма стая буквално за стотинки.

Хората се възпроизвеждат все по-трудно в последните 20 години и проблемът се задълбочава. Сериозно се влошава качеството на плодовитите клетки и при двата пола, алармира под глава "24 часа". По думите на доктор Георги Стаменов от болницата за женско здраве "Надежда" плодовитостта на българите е намаляла наполовина. Проблемът с качеството на сперматозоидитее толкова масов, че СЗО снижава критериите за нормална сперматограма. Яйцеклетките също стават все по-лоши.

Всеки трети, който пости, започва да дебелее. Около 30 процента от хората качват от 1 до 3 кг, след като спират храните с животински произход, отбелязва на първа страница "Телеграф". По време на постите се набляга на въглехидратни храни като хляб,картофи, ориз, боб и леща. При свръхдозирането им всеки излишен грам въглехидрати лесно се трансформира в резервни енергийни резерви, в случая - предимно в мазнини.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати