18 Април 2024 г. Четвъртък

Решиха проблемите с парите на болниците

2013-11-18 16:48:12

До няколко седмици болниците ще получат от Здравната каса всички пари, които са изработили през септември тази година, а оставащите средства за октомври и ноември ще бъдат платени най-късно до 20 януари догодина. Става въпрос за 27 милиона лева за септември и още 100 милиона лева за октомври и ноември.

Така финансовите проблеми на лечебните заведения се решават с подписването на споразумение “Декларация за поет ангажимент“. Документът беше подписан от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, финансовия министър Петър Чобанов, от управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова и председателите на съсловните организации на лекарите и зъболекарите - д-р Цветан Райчинов и д-р Борислав Миланов.

Споразумението гарантира, че кабинетът ще изпълни обещанията, които даде на лекарите относно плащанията на болниците.

В съвместната декларация е записано, че правителството гарантира изплащане на сто процента от парите на лечебните заведения за септември до 10 декември тази година, както и изплащането на средствата за октомври и ноември до 20 януари догодина. Сумата от 27 милиона лева ще дойде от събрани здравни вноски, уточни финансовият министър Петър Чобанов. Ако има преизпълнение на приходите от вноски, те също ще отидат за здраве, категоричен бе той.

Беше уточнено, че останалите 100 милиона лева ще бъдат събрани с част от освободените средства за ваксини и фонд "Ин витро", както и с част от заложените 104 милиона лева в Бюджет 2014.

Настоява се Министерството на здравеопазването ежемесечно да изплаща разликата в потребителската такса за пенсионери, както и да бъде създадена работна група към Министерския съвет, в която да бъдат включени всички страни с цел обсъждане на дългосрочни мерки за оптимизиране на здравната система. В декларацията е записано и увеличение с 10 милиона лева на средствата за стоматологична помощ.

„Стъпихме върху нездравата основа на бюджета за тази година, който имаше множество пробойни, но вървим в правилната посока“, коментира Петър Чобанов. „И на мен като министър ми е неприятно, че остават плащания за другата година...демонстрирахме нов подход към проблемите на най-важния и чувствителен сектор на българските граждани”, каза още Чобанов.

„Никак не беше лесно да се стигне до това споразумение, трябваше да убедим най-вече министъра на финансите, че това не е прищявка, а необходимост", каза председателят на Български лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. "Болниците вече ще работят нормално, без напрежение. Няма опасност хората да доплащат нещо, което се осигурява от НЗОК“, уточни той.

„Тези 27 милиона лева сега и остатъкът до януари са решението. Имаме уверението на болниците в страната, че ще издържат в такава ситуация“, каза Райчинов. Председателят на Лекарския съюз акцентира върху това, че най-важната точка от документа е, че се създава комисия към Министерския съвет, която да работи по реални стъпки за реформа в здравеопазването.

Управителят на Здравната каса д-р Румяна Тодорова отново попита къде са изчезнали 1,4 милиарда лева от здравни вноски при управлението на предишното правителство и допълни, че за първи път здравната институция се оказва с нулеви сметки. „Това е престъпление, защото не са пари на касата, а на всички нас“, коментира Тодорова.

Недоволството на медиците започна преди месец и беше основно заради орязването на средствата за болниците с 20% за септември и заради очакваното недофинансиране за догодина. Недоволните лекари излязоха на протест под надслов "Не можем да се съгласим днешният недостиг да бъде прехвърлен за 2014 г. и отново да започнем с дългове“.

В отговор министър Андреева коментира, че е невъзможно сега да се финансира дейността на 100 процента, защото не може да се преминава дефицитът от два процента. В противен случай държавата след това ще търпи санкции от Европа.

Припомняме, че лекарите бяха готови на национален протест, а преди дни се отказаха от такъв заради поетите от Андреева ангажименти.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати