29 Март 2024 г. Петък

САЩ ще обучават хиляди либийски войници в България

2013-11-18 13:48:13
Военните в САЩ разработват план за обучение на между 5 и 7 хиляди либийски войници, както и специални контратерористични части, съобщи агенция Reuters.

Обучението ще се случва на ротационен принцип за период от няколко години в България, казва неназован представител на американската армия. Той обаче подчертава, че все още е необходимо изясняването на много детайли, преди обучението да започне. През септември министърът на отбраната Ангел Найденов за първи път разкри подробности за предложението. То е постъпило през юли и се предвижда обучението да се провежда в съвместните поделения със САЩ в Ново село и в Граф Игнатиево.

"Това към този момент е двустранно предложение, но то се обсъжда и в рамките на НАТО и може да се очаква, че това ще бъде част от мисията на НАТО за следвоенното възстановяване на Либия и съответно подготовка и обучение на части от либийските сили за сигурност", посочи още Найденов, цитиран от "Труд". Министърът е допълнил, че премиерът Орешарски е информиран за предложението на САЩ. Найденов също така казва, че ще поиска Народното събрание също да се произнесе.

Либия все още се опитва да обезоръжи групировките, които свалиха от власт полковник Муамар Кадафи през 2011 г. През последните няколко дни в Триполи има ожесточени сблъсъци между различните фракции. В края на миналата седмица Източна Либия обяви, че сформира автономно правителство. Затова се смята, че има нужда от по-добра подготовка на либийската официална армия.

Адмирал Уилям Макрейвън, който ръководи спецчастите в американската армия, не разкрива повече подробности за плана с изключение на това, че той все още е в преговорна фаза.

"Достатъчно е да кажем, че това ще е конвенционален опит, да обучим конвенционалните сили, между 5 и 7 хиляди войници. Имаме и допълнителни усилия да обучим определен брой сили, които ще действат срещу тероризма", заяви Макрейвън през уикенда по време на отбранителен семинар в Калифорния.

Макрейвън също така казва, че обучаваните от САЩ либийски войници ще бъдат много внимателно проучвани. Той обаче признава, че това може и да не свърши много работа, защото бившите бойци са наемани от официалните сили, но си остават лоялни на командирите или племената, от където идват.

"В момента търсим добър начин да създадем либийски сили за сигурност така, че те не са контролирани от въоръжени групировки. Трябва да приемем, че има определени рискове", казва Макрейвън. "Съществува риск, че може би някои от хората в обучението няма да са с напълно чисти досиета. Но в края на деня най-доброто решение е да ги обучим, така че те да се грижат за собствените си проблеми."

Друг представител за сигурност от САЩ коментира пред Reuters, че обучението ще продължи няколко години на ротационен принцип в България. През септември министърът на отбраната Ангел Найденов заяви, че до 8 хиляди либийци ще се обучават в американски бази в България .
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати