25 Април 2024 г. Четвъртък

Ново обединение от стари партии поиска експертен кабинет

2013-11-18 13:24:34
На политическия фронт в България се появява нов герой. Това е новосформираната гражданска платформа „Дясна алтернатива за България" или по-кратко и ясно „Да за България".

Новата политическа формация обединява вижданията на досега съществуващите политически партии „Нова алтернатива", „Съюз на свободните демократи", „БДС Радикали" (на Евгений Бакърджиев, б.р.), както и на Национално инициативно политическо движение „Гражданско участие в управлението на държавата".
Мотивът за изправянето на „ДА за България" на политическата сцена е дълбоката икономическа, политическа, социална, морална и демографска ситуация, в която се намира България в момента. Още в мига на сливането си всичките политически формации са се обявили против олигархията в управлението и са „за" спазването на европейските демократични ценности.

Лидерът на „Нова алтернатива" Николай Цонев, който заемаше поста на министър на отбраната в последната година на Тройната коалиция, обяви, че новосформираната „Да за България" няма да се разграничи от опозицията и от стотиците протестиращи по улиците и също ще настоява за оставката на сегашното правителство.

Единственото решение е този кабинет незабавно да подаде оставка, поради критично ниското ниво на обществено доверие към него. В рамките на този парламент трябва да бъде сформирано програмно експертно правителство, което да има срок на управление една година", изброи исканията на новата гражданска платформа още Цонев.

Самото Народно събрание пък трябва да се съсредоточи върху изготвянето на необходимите законопроекти за свикване на Велико народно събрание, което да промени Конституцията.
Новите политически лица обаче искат това да е последното Велико народно събрание и тази опция да бъде изтрита от бъдещето на страната ни.

„Да за България" си поставя за цел и изпълняването на още една мисия, която се изразява в изготвянето на общонационална платформа за управлението на страната ни, която да е съобразена с вътрешните и външни икономическите и политически фактори. Именно тази платформа ще послужи за основна на изготвянето на Национална доктрина за развитието на страната ни.

Драгомир Стефанов от движение „Гергьовден", 
което също е намерило съмишленици, използва случая, за да алармира, че през 2030 година над 30 на сто от работната сила у нас ще бъде от ромски произход и именно затова са необходими незабавни промени в политиката. Стефанов критикува сегашното правителство за това, че има програма само за шест месеца, които не са достатъчни за промени във важни сектори като образование, здравеопазване или пък социалната сфера.

„ДА за България" оставя вратите си отворени и за отделни граждани, които споделят исканията на движението.
източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати