25 Април 2024 г. Четвъртък

Софийския университет възобнови учебните занятия

2013-11-18 10:30:22

Целта на окупацията е да свали правителството, а не да пречи на студентите да учат, обясниха пред bTV двама от "Ранобудните студенти" след новината от късно вечерта в неделя, че се възобновяват учебните занятия в Софийския университет.

От днес целият Ректорат ще бъде отворен. Затворена ще бъде само Аула Магна, където се местят протестиращите. Те напускат 272-ра аудитория, откъдето започна протестът им.

"Окупацията остава, местим се в Аула Магна - може би най-важната част от университета. Правим го, за да могат ученолюбивите наши колеги да възобновят учебния процес", коментира единият от младежите.

 

"Важно е да се разбере, че университетът остава окупиран, това не е крачка назад", подчерта той.

Двамата обясниха, че решението е било предложено от щаба на студентите.

"Имаше дискусия, продължила повече от осем часа, беше гласувано два пъти от повече от 300 души, беше прието с голямо мнозинство. Решението беше трудно, защото правим отстъпка на нашите колеги", обясниха те.

Отрекоха обаче да им е бил оказан натиск от страна на ръководството на Алма Матер или от страна на политически партии, за да свалят окупацията.

"До голяма степен митингът на БСП и ДПС беше опит за натиск, но в него се включиха хора, които бяха докарани и на които им беше платено", обясни единият студент.

Представителите на Ранобудните съобщиха, че е имало и разговор с ректора проф. Иван Илчев, но отрекоха той да е повлиял на решението им.

"Имаше разговор с проф. Илчев, който помоли учебният процес да бъде възстановен. Той обаче призова за това и в самото начало на окупацията", коментира единият младеж.

Ректорът проф. Иван Илчев също отрече да е оказван какъвто и да било натиск върху студентите от страна на ръководството.

"Решението е взето на общо събрание, на което ректорът не е присъствал, несериозно е да се твърди за оказан натиск", настоя той.

"Това са млади интелигентни хора, за всички беше ясно, че тази ситуация не можеше да продължи вечно. Тя е в ущърб на голяма част от студентите. Има голям брой обществено активни студенти, на които не им харесва това, което се случва", заключи ректорът на Софийския университет.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати