16 Април 2024 г. Вторник

Протестиращи пеят, скандират, полицаи ги следват, мълчат

2013-11-15 16:46:31

Протестиращи, които се бяха събрали около сградата на Народното събрание, успяха да стигнат до Министерския съвет, където скандираха "Оставка" и пяха специална песен, измислена за  премиера Пламен Орешарски.

Преди това шествието блокира ул."Г.С.Раковски", където имаше  полицейски кордон, препречващ пътя им към Министерския съвет.

Малка част от протестиращите останаха пред парламента. Зад металните заграждения около МС броят на полицаите се е увеличил.

Паркирани са три коли на жандармерията, както и две зелени полицейски коли. На бул. „Ал. Дондуков” има кордон от полиция.

Протестиращите застанаха с лице срещу полицейските кордони пред Министерския съвет, като по този начин изразиха мирния си протест. Те скандираха "оставка", свиреха на свирки, надуваха вувузели, и настояваха за оставка на правителството и разпускане на 42-рото Народно събрание.

На протеста пред Министерски съвет е издигната червена звезда, на която пише  „Мафия“.

Протестът продължава вече трети час. Обстановката е спокойна, няма напрежение

Преди това недоволните тръгнаха от парламента и обикаляха центъра с идея да стигнат до държавните институции, полицията ги спираше. Откъдето и да преминаваше шествието, се образуваха полицейски кордони.

Въпреки това те успяха да стигнат до срадата на МВР, като преди това блокираха движението по бул. "Цар Освободител".

Недоволните освиркаха сградата на МВР, скандираха „Оставка”, свиреха на барабани, свирки, развяваха знамена.
Пред служебния вход на силовото ведоство имаше паркирани две полицейски патрулки.

Идеята за днешната окупация и поредния протест в центъра на столицата е на  "Ранобудните", които излязоха с призив днес в 11.00 часа отново да се блокира парламентът.

Целта беше протестните действия да съвпаднат с парламентарния контрол, на който присъстват министри и премиерът Пламен Орешарски.

Седящ кордон около изходите към парламента направиха тази сутрин протестиращите студенти. Няколко редици младежи насядаха директно на асфалта на бул. “Дондуков”, близо до Операта, и в началото на ул. “Оборище”.

Днес отцепеният от полицията периметър около НС е най-широкият от началото на протестите. Блокирано от полиция и около 100 демонстранти беше кръстовището на булевардите “Дондуков” и “Васил Левски”, както и двата входа на Журналистическия факултет на СУ – откъм “В. Левски” и откъм ул. “Московска”.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати