20 Април 2024 г. Събота

Откриха тайната на вечно младата кожа в стар шкаф

2010-08-27 21:41:57
Понякога откритията стават случайно – както с ябълката и земното притегляне при Нютън или с мухъла по хляба и пеницилина при Флеминг. Така се е случило и с тайната за младата кожа, скрита в едно кухненско шкафче.

Известен американски дерматолог посветил години на търсенето на най-добрите естествени вещества, които поддържат кожата млада.

Той бил голям привърженик на здравословния начин на живот и никак не одобрявал навиците на тъща си, която пушела, пиела, ядяла сладки и пържени храни – общо взето правела всичко, което е вредно за здравето. Въпреки тези навици обаче, тя живяла до 90-годишна възраст и до края на живота си имала прекрасна кожа.

Когато след смъртта й лекарят и съпругата му почиствали къщата й, в един кухненски шкаф те се натъкнали на кутии с африкански чай, наречен рой-бос.


Лекарят проявил любопитство и изследвал странния чай. Така той открил причината за вечно младата кожа на тъща си.

Чаят рой-бос бил доставян на старицата от домашната й прислужница. Тя била от Южна Африка, където тази билка е много популярна.

От храста рой-бос местните хора приготвят напитка, която наричат червен чай. Те лекуват с него много заболявания, между които и лошо храносмилане и нервно напрежение. Освен това африканците правят компреси с червен чай за успокояване на суха кожа.

Оказва се, че червеният чай е много богат на антиоксиданти, които действат благотворно на кожата. Постоянното действие на замърсителите в околната среда и излагането на слънце води до образуването на молекули, наречени свободни радикали, които увреждат кожните клетки.

Докато организмът е млад, неговите антиоксиданти се справят с вредните влияния, но с възрастта тази защита отслабва. Без допълнителна помощ кожата загубва тонуса си и признаците на остаряване започват да личат.

Изследванията доказали, че антиоксидантите в червения чай поддържат здравето на кожата.

Чаят рой-бос има и други полезни качества. Японски учени потвърдили, че той също действа успокояващо на кожата.

Неотдавна в Тайланд била открита формула с червен чай, която намалява двойно бръчките в сравнение с другите естествени продукти. С други думи, червеният чай рой-бос е пълноценно средство за поддържането на млада кожа.

health.bg
източник: actualno.com

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати