19 Април 2024 г. Петък

Необосновано скачат парите за подслушване и ДАНС

2013-11-15 09:57:19

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че няма да предприема нищо по повод внесените сигнали от протестиращи за полицейско насилие. Той заяви, че служителите на МВР не са упражнили насилие спрямо протестиращите на 12 ноември, уточнява "Дума". 

"Политически митинги ще мерят доверието към кабинета и душманите му", пише "Сега". Местенето на митинга от столицата в Пловдив Борисов обясни с това, че не желае да бъде обвинен в яхване на протестите. Ден след като лидерът на ГЕРБ обяви, че партията му свиква протест в Пловдив, БСП и ДПС отговориха със същото намерение, но мястото на техния митинг ще е столицата.
 Дойде време протестиращите да броят полицаите".Втвърдената реакция на управляващите явно цели да разпръсне "метежа". Само да не стане обратното.

"Протестът е обречен на радикализация", споделят своето виждане пред "Труд" Владислав Апостолов и Веселин Стойнев. Вече пет месеца се правят нескопосани опити за опаковане на гражданското недоволство в конспиративни теории и манипулативно опитомяване на протестната енергия - както от управляващите, така и от сили вдясно. Последното фиаско са 12-те опорни точки, изпратени от МВР до депутатите от левицата. Така протестът върви към своята радикализация, в която протестиращи и власт ще влязат в спиралата на една все по-остра конфронтация. 

Управляващите очевидно са забравили как обвиняваха ГЕРБ, че са превърнали България в полицейска държава с масовото и безконтролното подслушване, и са на път да мултиплицират всички порочни практики. Противно на предизборните обещания, при приемането на бюджета за 2014 г. на първо четене стана ясно, че необосновано се увеличават парите точно за подслушване и следене. Бюджетът на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) също скача с близо 30 млн. лв. А новата агенция "Технически операции" (ДАТО), която е на подчинение на правителството и ще бъде мегаминистерство, прилагащо целия набор от специални разузнавателни средства - ще разполага с 49.5 млн. лв. - два и половина пъти повече от обичайното, информира "Сега". 
Опозицията видя в бюджет 2014 празен чек за кабинета. Резервът за инвестиционни проекти и намалените средства за здравеопазване бяха в основата на критиките в пленарна зала. "Всеки четвърти лев от разходите на бюджета отива за социално подпомагане и грижи", обяви социалният министър д-р Хасан Адемов при обсъждането на Бюджет 2014 г. в парламента, пише "Дума". 

"За 4 години задълженията на лечебните заведения с повече от половин милиард лева, закрити са над 17 лечебни заведения, подменена е около 40% от администрацията, сложени са експерти, които с месеци правят справки", каза здравният министър д-р Таня Андреева по време на парламентарните дебати. 
"Не Борисов построи магистралите, а всички ние със здравните си вноски", добави тя. По думите й МЗ не е пред катастрофа, то вече е катастрофирало. Вестникът отразява и позицията на пациентските организации, които се усъмниха, че новата идея за промяна в ръководните органи на НЗОК може да ограничи правата им, достъпа им до лечение и да увеличи влиянието на държавата в обществената структура и дори да я политизира. 
 
"За първи път социалното министерство ще харчи повече от МВР", коментира "24 часа". 

Ръководството на Министерството на външните работи е намерило начин да заобиколи президента Росен Плевнелиев и да намери посланически постове на дипломати с минало в Държавна сигурност (ДС) и Военното разузнаване (ГРУ на ГЩ). Или поне да ги изпрати да "подсилят" като заместници посолствата, съобщава "Труд"Сега". Това са Видин, Ловеч, Монтана, Враца и Силистра. Едва-едва минават границата Разград, Пазарджик, Сливен и Плевен. Данните са от представеното вчера изследване " на Института за пазарна икономика. 

"Този процент е санитарен минимум, за да може да се каже, че изобщо има някаква икономическа дейност в тези области", смята Явор Алексиев от института.

"Всеки трети търговец крие обороти", твърди "Труд", като се позовава на първоначалните резултати от акция "Касова бележка" на Националната агенция за приходите. Най-много обороти се крият в търговията на дребно. Ежедневникът коментира данните от второто годишно изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ), според което София изпреварва в пъти България по развитие. 

"Стандарт" съобщава за промяна в ръководството на "Петрол Холдинг", чийто ръководител вече е Денис Ершов.

"Телеграф" отправя поглед към идващите празници и на първа страница съобщава, че за Коледа ще ядем немски пържоли. А доц. д-р Данка Луднева от Института за изследване и развитие на храните обяснява в интервюто си за вестника защо тази година се развалят туршиите, виното и ракията. Причината - захар менте, в която са сложени синтетични подсладители.

Лидерът на БСП Сергей Станишев поиска да се разследва бездействие на чиновници по времето на ГЕРБ, заради които България е заплашена със санкции от ЕК. Те ще бъдат наложени заради нередности и неглижиране на предупреждения при изпълнение на оперативните програми по време на управлението на ГЕРБ, пише "Дума".
Повод за думите му бе изказване на вицепремиера Зинаида Златанова по време на обсъждането на бюджета за 2014 година, че е възможно да бъдат спрени плащанията от страна на Брюксел за възстановяване на разходи, които вече са направени. 

"Днес Брюксел ще спре плащанията към България по Оперативна програма "Околна среда" заради груби нарушения на правилата при провеждане на обществени поръчки", съобщава "Преса".

Европейската комисия се обяви категорично против изграждането на затвори за бежанци, както планира българското правителство. Реакцията беше очаквана, тъй като законопроектът, който предвижда изграждане на затворени центрове, е в нарушение на редица международни норми, пише "Сега". Проектът бе приет в сряда от Министерския съвет, без да бъде подложен на обществено обсъждане предварително. Той е изготвен от МВР, без да се вземе становището на Държавната агенция за бежанците.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати