27 Април 2024 г. Събота

Новините от последния час

2013-11-14 09:11:00
"Има опасност мирният протест да завърши с погром", алармира от страниците на "Труд" социолога Xаралан Александров. По думите му властта е видимо уплашена и има защо. "Лeгитимността на това управление бързо ерозира. Отдавна не съм го виждал толкова стреснато"Свидетели сме на симетрична ескалация в политическото противопоставяне, при което позициите в двете страни в конфликта се втвърдяват и радикализират, което прави компромиса невъзможен и създава рискот разрушителна агресия. 

Ескалацията е симетрична, но съотношението на силите е тежко асиметрично в полза на властта. Въпреки масивното си превъзходство полицията упражни неоправдано насилие и ако  протестиращите решат да отговорят със същото или допуснат инициативата да бъде завзета от провокатори, има опасност мирният протест да завърши с погром. Особено тревожно е, че на фронтовата линия са изтласкани протестиращите студенти, които лесно могат да се превърнат в жертва на разгоpелите се политически страсти, смята социолога. 

"Какъв е изходът?" Това е въпросът, под който "24 часа" публикува анализите на професор Михаил Консантинов и социологът Юрий Асланов. Константинов вижда изхода същият като преди няколко месеца. Според него парламентарно представените политически сили и основните извънпарламентарни партии трябва да се съберат и да напишат нов дневен ред на обществото. "В този дневен ред да присъстват предсрочни избори (не е нужно да са тази година), най-необходимите и неотложни дейности във връзка с бюджета, също - проблемът с бежанците, разписан по седмици и месеци", конкретизира професорът. 

Асланов пък е категоричен, че при евентуален предсрочен вот, резултатът няма да се хареса на студентите. "При предсрочни избори сега единствената новина ще са националистите, които ще придобият много по-силни позиции. Възход на всички останали други формации в тази блокирана ситуация няма как да се слуги", заявява социологът.

В отговор на въпрос за "Телеграф"Ако тази окупация е постигнала някакви цели, то те са в партиен аспект, т. е. някои хора ще получат дивиденти от това, че гражданското общество в България се било събудило.  Смисъл от окупация няма, след като окупаторите нямат никакви политически искания освен оставка, нито пък визия за това как ще става управлението за напред."


За поредна вечер протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски се събраха на площад преда Народното събрание. Жандармеристи от Пловдив бяха мобилизирани по спешност, за да помагат на софийските си колеги, съобщава под глава "Труд".

Във връзка с протестите "24 часа"Видяхме лицата и действията, които нямат нищо общо нито с мирните протести, нито със студентите. Бяха докарани организирано ултраси, за да щурмуват и превземат сградата на парламента."

Чужденците, търсещи закрила в България, ще трябва да плащат парична гаранция, че няма да нарушават обществения ред. Нейният размер ще се определя от председателя на Държавната агенция за бежанците /ДАБ/ по неуточнени критерии. Извънредната мярка за неотклонение, която не е предвидена в Женевската конвенция за бежанците, ратифицирана от България, се предвижда в промените в Закона за убежището и бежанците, които правителството прие, съобщава на първа страница "Сега". 

Според промените кандидатите за бежански или хуманитарен статут ще трябва да се явяват на всеки две седмици в агенцията на отчет. Това много наподобява друга мярка за неотклонение - "подписка", коментира изданието.

"Дайте време на бежанците да си превъжат раните", е заглавието на интервю в "24 часа" с арабистът Цветан Теофанов. "Толерантността, която преди позволи съжителството на църква, синагога и джамия в центъра на София, не бива да остава в миналото. Ако допуснем ксенофобията да се разгори, жертвата ще бъде българският народ. Така че нека да не разпалваме ксенофобията под маската на патриотизма", апелира Теофанов.

352 лв. е заплатата, под която българите са нископлатени и обречени на безизходица, подчертава "24 часа", Вестникът се позовава на изследване на КНСБ, а данните показват, че поне 412  000 души в страната живеят на ръба на оцеляването въпреки че имат работа и доходи.

Между 8 и 10 на сто могат да поскъпнат за пациентите лекарствата, които покрива здравната каса. За това алармират пред "Стандарт" фармацевти и производители. Причината е в проекта за договор, който НЗОК предлага на аптеките за 2014 г.

Тайна резиденция в полите на Рила приюти семейството на бившия депутат от ДПС Христо Бисеров, пише "24 часа". Доведеният му син Ивайло, който е разследван заедно с баща си за данъчни престъпления и пране на пари, е собственик на огромна вила в модерния комплекс "Голф клуб Ибър" край Долна баня.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати