25 Април 2024 г. Четвъртък

Протестиращи пробиха с кофи за боклук кордона пред НС

2013-11-12 22:01:03
Въпреки че парламентът остана празен след 17 ч., за 152-ри ден протестиращите се събраха пред сградата на Народното събране и за пореден път през този ден се стигна до сблъсъци с полицаите. 

Броят на недоволните около 19 ч. беше едва около петдесетина. След като известно време хвърляха пиратки към  Народното събрание, около 19,15 часа някои от протестиращите успяха да пробият металните заграждения пред централния вход на сградата и да оставят там контейнери за боклук.
 Полицията реагира незабавно и за минути служителите на реда се увеличиха, след което направиха жива верига от три реда по протежение на цялата сграда на парламента и не допуснаха протестиращите да се доближат до сградата.

 

Кордон от полиция препречи също така някой да се насочи към Орлов мост и към ул. „Г.С. Раковски” от парламента.

Минути преди 20 ч. броят на протестиращите видимо се увеличи, като към 20,15 ч. те успяха да премахнат почти всички метални заграждения, като занесоха част от тях пред Ректора на СУ, който пък продължава да е окупиран от т. нар. "ранобудни студенти".

По данни на МВР около 19,30 ч. броят на протестиращите е бил 400 души. 

Един от участниците в протеста заяви по бТВ, че на жълтите павета тази вечер има хора, които са ръководени от мъж, който им дава бутилки с минерална вода, които да хвърлят по полицаите. Според него това са провокатори, които нямат нищо общо нито със студентите, нито с хората, протестиращи от 150 дни.

След като обстановката се успокои около 21,30 ч. протестиращите ръкопляскаха на полицаите, които свалиха щитовете и каските си. От задните редици на протеста обаче обаче отново полетяха бутилки и пиратки по служителите на реда и те отново сложи каските си. След това започнаха да избутват протестиращите от централния вход на парламента към съседната сграда на БАН, както и към Ректората.

На Паметника на Цар Освободител недоволните окачиха плакат на премиера Пламен Орешарски, изобразен като скелет. Палатковият лагер остава поред парламента, както и бяла дъска, украсена с цветя, на която са написани 10-те Божи заповеди. Част от протестиращите започнаха да се разотиват около 22 ч.
 
Няколко пъти днес се стига до сблъсъци между полиция и протестиращи по време на опита за окупация на Народното събрание. Едно момче пострада, както и един полицай. 

Един от задържаните е 24-годишен мъж, обявен за издирване във връзка с унищожаване на билбордове. Две жени на 45 и 35 години бяха отведени в полицията и предстои да им бъдат наложени наказания по Указа за борба с дребното хулиганство.

За двама мъже - на 45 и 57 години, предстоят същите действия. Двама мъже - 27 и 52 години, са отведени в районното управление за хулиганство. Четири жени на възраст между 23 и 33 години и един мъж на 49 бяха отведени в полицията за неизпълнение на полицейско разпореждане, предстои да им бъдат съставени предупредителни протоколи.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати