29 Март 2024 г. Петък

Ивендър Холифийлд и Янк Бари помагат на бежанците в България

2013-11-12 09:32:01

Боксовата легенда Ивендър Холифийлд и канадският милиардер Янк Бари пристигнаха тайно в София да помагат на сирийски бежанци. Те са наели за една година 4-звезден хотел с 19 стаи. В него ще настанят семейства на бежанци, които в момента живеят в мизерия в български лагери, съобщи за "Труд" Янк Бари.

"Хотелът беше затворен от собствениците и те търсеха купувач. Ние го наехме и ремонтирахме стаите и апартаментите", каза Бари, който ще представи идеята си пред екипи на Си Ен Ен и Ен Би Си на пресконференция във вторник. Засега той не пожела да разкрие местоположението на хотела. В него ще могат да живеят временно между 10 и 14 семейства.

За да бъде привлечено вниманието на Европейския съюз към проблемите на сирийците у нас, на събитието ще присъства и Ивендър Холифийлд. Боксьорът помага във фондацията на Бари "Глобъл вилидж чемпиънс". В нея той замества като посланик легендарния Мохамед Али, който е започнал с Бари преди 20 години да работи за каузата.

Чрез събитието и участието на Холифийлд бизнесменът Бари се надява индиректно да подскаже на Европейската комисия, че е наложително спешно да отпусне финансова помощ на България, за да се справи с бежанците.

Първата визита на Янк Бари в нашите бежански лагери била преди няколко месеца. Той бил впечатлен от грижите, които полагаме за имигрантите, но и от липсата на средства. Затова изтеглил две от най-мизерстващите семейства в къща и в апартамент в София, които наел. "За съжаление много българи отказаха да дадат своите имоти под наем за настаняване на бежанци", сподели вчера пред "Труд" Бари. Освен че настанил в домове бежанците, Бари чрез българския си адвокат им помогнал да получат бързо статут на постоянно пребиваващи, пише "Труд".

Канадският бизнесмен отдавна е свързан с България. Тук той е основал компанията "ВитаПро", която произвежда продукти със соеви протеини, които изнася на няколко континента. През 2007 г., след като разбира за процеса срещу шестимата български медици в Либия, Янк Бари се присъединява към дипломатическите усилия за освобождаването на д-р Здравко Георгиев и петте медицински сестри.

"Седем пъти бях в Либия. Виждал съм се веднъж с Муамар Кадафи и със сина му Сейф ал Ислям", каза пред "Труд" Янк Бари.

Холифийлд е единственият боксьор, печелил 4 пъти световната титла в супертежка категория при професионалистите, след като я е губил междувременно. Американецът е абсолютен №1 между 1990-а и 1992-ра, когато обединява поясите в четирите най-престижни версии на световните корони. А Бари тази година бе номиниран за Нобелова награда за мир.

Днес в лагера в "Овча купел" не знаеха нищо за Холифийлд.
Никой не бил идвал и от негово име, нито знаеха някое семейство да е спасявано.

По правило в лагера може да отиде само някой с разрешение от Агенцията за бежанците, както и да направи дарение или каквато и да е друга хуманитарна акция. Такова разрешение не е искано.

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати