25 Април 2024 г. Четвъртък

ЕК ни погна заради гафове по програма „Околна среда”

2013-11-11 17:38:57

Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България за нарушения по Оперативна програма „Околна среда". Това информира вицепремиерът Зинаида Златанова по време на среща с Националното сдружение на общините.

Златанова обясни, че става въпрос за редица нарушения, извършвани за последните 2 години от управлението на ГЕРБ. По думите й има случаи на дискриминативни обществени поръчки, двойно плащане и субективно подготвяне на тръжни процедури, така че да ги спечели определен изпълнител.
Това може да доведе до цяло или частично анулиране на финансирането по ОП Околна среда. Възможно е да се наложат и финансови корекции по проекти за периода 2007 - 2013 година.

Златанова апелира министъра на околната среда и водите незабавно да стартира проверка на всички проекти за последните 4 години. Вицепремиерът бе категорична, че трябва да се постараем да се коригираме сами и да убедим ЕК да не спира финансирането по оперативната програма.

В срок от 6 месеца, страната ни ще разбере по какъв начин ще бъде санкционирана. Златанова увери, че незабавно ще бъде изпратено писмо до ЕК, което ще уверява, че занапред одитният ни поток ще бъде изряден и ще моли за малко отсрочка, в която да бъдат отстранени част от нередностите по оперативните проекти.„Става въпрос за милиони евро. Най вероятно ще трябва да връщаме пари", предрече Златанова. По думите й, целият й екип все още изчислява щетите, които страната ни ще трябва да понесе.

Стана ясно, че Златанова е разбрала всичко това от писмо на ЕК, което е получила в края на октомври. Вицепремиерът уточни, че нарушенията са станали ясни преди доста време, след проведен одит от Европейската сметна палата, но предишното правителство не е реагирало на предложенията на европейската комисия.


Според Златанова, отговорността пада изцяло на Министерството на околната среда и водите със състава му по време на управлението на ГЕРБ. Вицепремиерът подчерта, че ще помоли за пълна проверка в МОСВ, за да се разбере как се е стигнало до всичко това и дали е имало политически натиск върху служителите в министерството.

Златанова бе категорична, че лично ще връчи заключението на главния прокурор Сотир Цацаров. Тя поиска да знае дали тогавашният премиер Бойко Борисов е знаел за тези системни нарушения, или е бил в неведение за случващото се.

Все пак Златанова имаше и една добра новина, свързана с това, че се очаква България да бъде една от първите държави, коитоще започнат преговори с ЕК по споразуменията за партньорство. По думите й, броят на европейските програми, по които България е водеща се запазва.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати