25 Април 2024 г. Четвъртък

Коледните надбавки за пенсионерите гарантирани

2013-11-11 16:39:43

Ще има пари за коледните надбавки на пенсионерите, събират се пари за недостига в Здравната каса, заяви заместник-министърът на финансите Людмила Петкова.

Очаква се по 50 лева допълнително да получат пенсионерите с пенсии до 251 лева - колкото е линията на бедност за догодина.

По думите й приходите в бюджета за 2013 година ще бъдат изпълнени. Изоставането в приходната част през летните месеци се дължи на възстановяването на данъците, дължими на бизнеса, обясни тя.

 

Според заместник-министъра данните за октомври са обнадеждаващи. Тя обаче не даде конкретни цифри за изпълнението на бюджета в предходния месец.

За периода юли-септември държавата е върнала на фирмите около 1.7 млрд. лева ДДС. Само през септември на фирмите са върнати 577 млн. лева ДДС. През летните месеци на миналата година бизнесът е получавал от бюджета 430-480 млн. лева ДДС месечно, посочи Петкова.

По думите на зам.-министъра в момента данъкът се възстановява в срок, получават се регулярно приходи и бизнесът може да разчита на средствата, за да развива дейността си.

Финансовото министерство ще анализира догодина различни варианти за облекчения при данъка върху доходите на физическите лица, като вероятно ще се търси начин за подпомагане на семействата с деца.

Според Петкова може да се ползва опитът на Ирландия в това отношение. Там от налога се приспадат например  таксите за детска градина и разходите за наети детегледачи.
 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати