26 Април 2024 г. Петък

Плевнелиев към партиите: Време е за дебат за бъдещето!

2013-11-11 16:38:17

Президентът Росен Плевнелиев призова всички политически сили да загърбят тяснопартийните си интереси в името на бъдещето на нацията.

За това настоя той на срещата "24 години от началото на демократичните промени у нас", проведена на "Дондуков" 2 с български държавници от годините на прехода.

На разговорите присъстваха президентът Петър Стоянов, председателите на парламента от 1989 г. насам Александър Йорданов, Благовест Сендов, Йордан Соколов, Огнян Герджиков, Борислав Великов и Цецка Цачева.

Поради лични причини не присъства президентът Желю Желев, а поради ангажименти - президентът Георги Първанов и председателят на 42-то Народно събрание Михаил Миков.

"Ниският жизнен стандарт, безработицата, демографската криза продължават да бъдат най-тежките проблеми пред обществото. Не успяхме да изградим възможности и среда, които да накарат младите хора да не напускат родината, а да останат в България и да развиват своя потенциал тук", каза Плевнелиев и отново повтори, че президентството е отворено за дебат с политическите сили за постигане на консенсус по дългосрочните приоритети на страната.

По думите му проблемът на проблемите сега е разделението на нацията.

"Докарахме го до там, че имаме граждани, срещу контраграждани, имаме протести срещу контрапротести, София срещу провинцията", каза той.

"Обединим ли се и припознаем ли националните приоритети, съм готов да работя и за промяна в Конституцията, ако в нея има пречки и слабости, за да бъде страната ни истински демократична, правова и справедлива и за да гарантираме върховния принцип на правата на личността, нейното достойнство и сигурност", заяви държавният глава.

По думите му това, което най-много ни липсва днес е общата кауза, около която да се обединим и която да следваме.

"Опитът ни от изминалите 24 години на преход показва, че успехът идва, когато имаме стратегическа цел, когато постигнем съгласие по приоритетите на нацията и заедно полагаме усилия, за да ги изпълним", посочи Плевнелиев и изброи членството ни в НАТО, ЕС и запазването на етническия мир.

"Опитите за насаждане на омраза и извличане на тяснопартийни дивиденти, водени от фалшив национализъм, са опасни и крият огромни рискове", предупреди той.

Държавният глава настоя, че дори и в дни на крайно политическо противопоставяне има няколко важни цели, около които трябва да се обединим - необходимостта от продължаване реформата в съдебната система, за да бъде правосъдието винаги в полза на истината и на гражданите; борбата с корупцията, олигархията и монополите, които са пречки за пазарната икономика; подкрепата за малките и средни предприятия, които са 99% от икономиката ни и които са важните, а не една група влиятелни бизнесмени; медийната свобода, отчете той.

"Не може българското общество да е заложник на липсата на медийна свобода.Трябват ни гаранции, че само обективната информация ще служи за формиране за позицията на гражданите", смята той.

"Все още не сме се справили със сенките от миналото и не сме изпратили Държавна сигурност и досиетата в Държавния архив, където отдавна им е мястото", категоричен бе президентът.

"Имахме дебат по отношение на тоталитарната държава и това, което ни обедини, е, че е важно да се посочва цялата истина, а не истината наполовина. Също така каква да бъде нашата кауза – европейски стандарт на живот и европейско правене на политика. Предвидимостта и сигурността са много важни, трябва да се гарантират на всяко ниво", заключи президентът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати