25 Април 2024 г. Четвъртък

Над 10 000 жертви филипинци на най-мощния тайфун на суша

2013-11-10 08:57:03

Най-малко 10 хиляди души са загинали в централната филипинска провинция Лейте, след като тайфунът Хайян, най-мощният, достигал някога суша, премина през провинцията и погълна  крайбрежните селища, съобщи Ройтерс, позовавайки се на полицейски началник.

Близо 70-80 процента от района по пътя на Хайян в Лейте са разрушени, каза полицейският началник Елмер Сория. Той допълни, че тази нощ е имало заседание с представители на местната власт, на което губернаторът Доминик Петия съобщил, че най-малко 10 хиляди жители на провинцията са загинали, главно от удавяне и под рухнали сгради.

Представителят на градските власти в Таклобан Тексон Лим заявил, че броят на жертвите само в града може да се окаже 10 хиляди.

 

Президентът на Филипините Бениньо Акино посети днес източните провинции, опустошени от тайфуна, предаде ДПА.

Акино раздаде стоки от първа необходимост в град Таклобан в провинция Лейте, най-силно засегната от Хайян. Предвидено е държавният глава да посети и Роксас в провинция Капис.  "Искаме да уверим всички, че правителството има капацитета да се погрижи за вас сега и по-късно", каза Акино на среща с представители на службата за справяне с природни бедствия преди пътуването. Той подчерта, че приоритет на правителството е възстановяването на електроснабдяването и комуникациите и разчистването на пътищата, препречени от изкоренени дървета, автомобили и отломки, изхвърлени от мощните океански вълни.

Хаос и мародерства са започнали в опустошената от тайфуна провинция Лейте, където оцелелите отчаяно търсят храна, лекарства и дори чупят банкомати, за да се сдобият с пари. Стотици полицаи от Манила са изпратени в Таклобан, за да помогнат за възстановяването на реда, съобщават местните власти.

Във Вашингтон министърът на отбраната Чък Хейгъл обяви, че САЩ ще предоставят помощ на Филипините, предаде Франс прес. Хейгъл каза, че хеликоптери, самолети, кораби и оборудване, предназначено за спасителни операции, ще бъдат предоставени в помощ на филипинските власт. 

Представители на международни организации съобщават, че  разрушенията в зоната на бедствието са сравними с последиците от вълните цунами в басейна на Индийския океан през 2004 г. Хайян е 30-ият тропически циклон, образувал се в Тихия океан тази година. Скоростта на вятъра в епицентъра му достигна 275 км в час, а поривите надхвърляха понякога 310 км в час.

Очаква се тайфунът да връхлети Виетнам днес. В момента той се движи близо до централното виетнамско крайбрежие и ще достигне сушата по на север, отколкото първоначално се очакваше, съобщи директорът на виетнамския Червен кръст. "Прогнозите за момента са, че тайфунът ще отслабне до тропическа буря, когато  достигне бреговете на Виетнам", посочи той. Вчера властите евакуираха около 500 хиляди души от централните провинции. Училищата са затворени, рибарските лодки са изтеглени на сушата. Хайян навлезе в Южнокитайско море в петък през нощта, след като прекоси Филипините, оставяйки зад себе си опустошения и най-малко 10 хиляди жертви, пише БТА.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати