29 Март 2024 г. Петък

Преглед на печата

2013-11-08 08:31:48

"Дума" определя случилото се пред централата на БСП като "Омраза в розово". Липса на въображение. Това е най-малкото, което може да се каже по повод на вчерашната акция с боядисването на статуите пред "Позитано" 20. Ако приемем, че цветните фигури от "В крак с времето" бяха някаква форма на изкуство и протест, носеха някакво сравнително разбираемо послание, било то и неприемливо от всички, така и не стана ясно какво точно целеше тайфата десебари. Боята бе признак на безсилие и липса на оригиналност. Розово и лилаво. Банално дежавю.

Безпрецедентно искане са отправили от Националния съвет на БСП към Столичната община - да се премахне синята зона по протежението на ул. "Позитано" и да се въведе специален режим на паркиране около централата на социалистите. Официално промяната се иска по съображения за сигурност. Предложението е било 

разгледано в сряда от транспортната комисия. "Не го приехме. Решихме да изчакаме по-подробна информация от компетентните служби, като НСО и ДАНС. В случая, ако съществува някаква заплаха, тя не е свързана с мястото, а с лицата, които посещават централата на БСП", коментира пред "Сега" Вили Лилков (ДСБ), който е зам.-председател на транспортната комисия. 

Разкритията около Христо Бисеров са водеща тема за петъчните вестници.

„Софийска градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство за пране на пари срещу бившия депутат Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков, става известно от съобщение от държавното обвинение. Бисеров ще бъде разследван и за документно престъпление, защото е представил декларация с невярно съдържание пред Сметната палата.
Освен това са назначени пълни данъчни проверки на Бисеров и Главинков, както и на няколко търговски дружества.
Това се случва почти два часа след като пред БНТ главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че се проверява сигнал, свързан с класифицирана информация за Христо Бисеров, а по-късно преди заседанието на Висшия съдебен съвет той допълни, че лично председателят на ДАНС е изпратил сигнал до прокуратурата. 
Това противоречи на изказването на вътрешния министър Цветлин Йовчев също от сутринта, че няма информация ДАНС да е проверявала Бисеров или членове от семейството му. В понеделник "Капитал" съобщи, че ДАНС и данъчните са извършили щателна проверка на Христо Бисеров и на фирмите, в които членове на семейството му имат участие, преди той да обяви неочаквано, че подава оставка от ръководството на ДПС и че напуска парламента. 
По-рано днес парламентът освободи Бисеров, след като в неделя от ДПС съобщиха, че той е поискал да напусне партията и Народното събрание.
От съобщението на прокуратурата става ясно, че вчера там е постъпил не сигнал, а "писмена справка, съдържаща информация за евентуално извършени престъпления против финансовата и данъчната система".
Данните са свързани с извършването на парични преводи в щатски долари и в евро от сметка в банка в европейска страна към сметка в банка на друга европейска страна. Титуляри на сметките са Бисеров и Главинков..." - в. „Дневник".

„На третия ден след като зам.-председателят на парламента и втори в ДПС Христо Бисеров подаде оставка, прокуратурата обяви, че го разследва за икономически престъпления.
Следствен става не само той, но и доведеният му син Ивайло Главинков. Ще се събират доказателства по сигнал, че двамата са прали пари и са укривали данъци.
Ставало дума за неуточнен брой трансфери на големи суми в щатски долари и евро.
От края на 2012 г. досега били направени най-малко 3-4 превода от сметка на Бисеров в Швейцария до влог на доведения му син в Скопие.
Веднъж постъпили в Македония, парите били употребявани от Главинков по три начина - теглене в брой, влагане на срочни депозити и превеждане на солидни суми към свързани търговски дружества. Някои от получателите били регистрирани в офшорни зони на Сейшелските острови.
Бисеров е разследван и за документно престъпление, съобщиха от прокуратурата. Той представил декларация с невярно съдържание пред Сметната палата. Не декларирал авоарите от швейцарската си сметка, която излиза сега наяве.
Според последната декларация на Бисеров той и съпругата му Мария Добрева имат спестени 42 068 лв. в различни банки. От нея излиза още, че Мария е взела 184 000 евро заем от сина си Ивайло...
"Във вземането на такъв заем няма логика - нито житейска, нито икономическа", заяви наш източник от разследващия екип.
Източникът на "Труд" посочи, че един от "прихванатите" преводи от сметката на Бисеров към доведения му син възлиза на 300 хил. долара. Според публикации имало и друг превод от 400 хиляди и трети от 50 хиляди долара...
Сигналът за съмнителните парични потоци от сметката на Бисеров към тази на сина му пристигнал в ДАНС от службата за финансово разузнаване в Македония...
Нашите власти разчитат на международна помощ при изясняването на въпроса какви са основанията за откриване на банковите сметки, какво е движението на сумите по тях и какви са източниците на съответните доходи...
Вчера в дома на Бисеров на столичната ул. "Хан Омуртаг" личеше, че има хора. Те обаче не пожелаха да отворят на екипа на "Труд". Бисеров не бе открит и по телефона. Според БНР той е напуснал страната..." - в. „Труд".

„Все още не е ясна схемата за пране на пари, но е сигурно, че от спецслужбите е изтекла информация към разследвания и други политици...
Мистериозно оттеглилият се от зам. шефския пост в парламента и в ДПС Христо Бисеров е обект на мащабно разследване за пране на пари и данъчни престъпления...
Прицелването в политик от толкова висок ранг за тежки престъпления е безпрецедентно за държавното обвинение...
Прокуратурата е наредила пълни данъчни проверки с разкриване на банковата и данъчната тайна. До поне две европейски държави ще бъдат пратени следствени поръчки за помощ. Ще се търси информация за основанията за откриване на банкови сметки, движението на суми по тях, извършването на преводи, източниците на доходи и т. н. От прокуратурата казаха още, че от ДАНС ще бъдат изискани всички налични материали по случая, включително и данни относно постъпили предишни сигнали за лицата и предприетите действия по тях.
Съобщението за разследването предизвика объркване и скандали сред политици от управляващите партии, като основният проблем беше очевидно изтеклата класифицирана информация от службите. Вероятно точно заради нея Бисеров внезапно подаде оставка и напусна политиката три дни преди ДАНС да прати материалите в прокуратурата. Впечатляваща осведоменост по случая преди съобщението на прокуратурата демонстрира и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. От търговския регистър пък се вижда, че двамата синове на Бисеров - доведеният Главинков и родният Дамян Бисеров, през последните месеци активно са разпродавали дяловете си във фирмите, в които участват...
Председателят на ДАНС Владимир Писанчев йезуитски се измъкна от въпросите за изтичане на информация от агенцията. "А има ли теч на информация? Ако има, ще направим проверка", каза той... 
Възможно е папките срещу Бисеров да са били в ГДБОП по времето на предишното правителство..." - в. „Сега".

„Синовете на Христо Бисеров са крупни бизнесмени в областта на възобновяемите енергийни източници, установи проверка на "24 часа" преди месец.
23-годишният Дамян Бисеров и 38-годишният Ивайло Главинков са собственици на десетки дружества с договори за милиони, сключени с ЕРП-тата за продажба на зелен ток.
Синовете на Бисеров са изградили няколко фотоволтаични парка в страната със заеми от различни банки, включително и Търговска банка Д (бившата Демирбанк), в която ДПС държи партийната си субсидия. Компания във фирмите на младежите прави и шофьорът на Бисеров Янко Белчов, който също е включен в бизнеса със зелен ток, продаван на ЕРП-тата.
Ивайло Главинков, който е обвинен в данъчни престъпления и пране на пари заедно с Бисеров, е негов доведен син. Заедно с Белчо Кунчев той е в списъка с нещатни сътрудници към бившия зам.-председател на ДПС и са имали пропуск за парламента от години. Кунчев е записан като организатор със средно образование, което не му пречи дълго време да е управител на енергийните фирми на клана Бисерови. Доведеният син Главинков е юрист. Веднага след обвинението на прокуратурата в сайта на парламента бяха свалени имената на Бисеров и дългогодишните му сътрудници..." - в. „24 часа".

Всекидневниците цитират президента Росен Плевнелиев по темата за бежанците и отношението към тях.

„Държавният глава Росен Плевнелиев определи като притеснителна ситуацията със зачестилите инциденти с чуждестранни граждани в България. По думите на президента, съчетанието на криминални действия с призиви от определени политически лидери за формиране на "шпицкоманди за налагане на ред" изисква категорична реакция срещу използването на език на омразата.
Това коментира държавният глава пред журналисти, цитиран от пресслужбата си, в Ново село, където присъства на военно учение.
"Това не е нашата България и подкрепям усилията на всички институции, които посочват тези проблеми. Само заедно, но и най-вече чрез отговорността на всички граждани трябва да бъдат подкрепени усилията на държавата, за да излезем от изкуствено налаганото противопоставяне, нашият народ не е такъв", каза Росен Плевнелиев.
На предстоящото на 20 ноември заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) няма да бъде обсъждана единствено кризата, породена от засиления миграционен натиск, стана ясно от думите на държавния глава..." - в. „Дневник".

„Надявам се на отговорно отношение. Пожелавам си консенсус. Ще има няколко доклада, които ще чуем много внимателно, и съм убеден, че излишното политизиране не помага на никого. Лично аз ще се отнеса много отговорно към Консултативния съвет и се надявам да постигнем и съгласие, и конкретни резултати. За да може институцията Консултативен съвет за национална сигурност да бъде полезна, е необходима добронамереност от всички страни", каза още президентът.
Росен Плевнелиев припомни, че КСНС е политически и консултативен, а не изпълнителен орган, какъвто е Съветът по сигурността към Министерския съвет. „В последните месеци колко пъти бе събиран Съветът по сигурността към Министерския съвет по темата с бежанците и кога беше одобрен планът от седем точки; дали Агенцията за бежанците днес е оборудвана, окомплектована с всички необходими кадри, хора и, съответно, добре финансирана и обезпечена", попита държавният глава..." - в. „24 часа".

"Държавният глава пристигна на най-големия полигон на Балканите, където наблюдава заключителния етап на тактическото учение за национално сертифициране "Мирен страж 2013".
"Аз подкрепям усилията на институциите, които посочват тези проблеми, свързани с езика на омразата. Само заедно, чрез отговорността на всички граждани, които трябва да подкрепят усилията на държавата, да излезем отвъд противопоставянето. Нашият дневен ред не е такъв", каза държавният глава.
Според президента България е далеч от поетия ангажимент в НАТО - да отделя минимум 1,5 % от БВП за бюджета на отбраната...
От "Ново село" Росен Плевнелиев за пореден път репликира своя бивш шеф на кабинета и настоящ вицепремиер и вътрешен министър Цветлин Йовчев. "Колко пъти беше събран съветът за сигурност към МС по темата с бежанците и бежанската вълна", попита държавният глава. "Консултативният съвет по национална сигурност към президента е политически и консултативен орган. Той не е изпълнителен орган и от тази гледна точка нека да е ясно на цялата нация - Съветът за сигурност към МС е изпълнителен орган. Вие сте журналисти и хора, които работят обективно с информацията и можете да проверите в последните месеци - колко пъти беше събран Съветът за сигурност към МС, кога излезе планът от 7 точки? Преди няколко дни. Кога бе приет устройственият правилник на Агенцията за бежанците? Дали тя днес е оборудвана, окомплектована с всички необходими кадри и съответно - дали е добре финансирана и обезпечена? Нека да е ясно на всички, че президентът преценява кога да свика Консултативния съвет по национална сигурност. Задача на министъра и на министър-председателя е да работят с механизмите на изпълнителната власт, имат и Съвет за сигурност към МС. Те управляват парите, те управляват проектите, те са тези, които пазят границата и със сигурност са хората, които имат всички необходими инструменти в ръцете си", каза президентът Росен Плевнелиев..." - в. „Стандарт".

„Президентът Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, приет на 24 октомври, съобщават от Президентството. С приетия закон се променя и Законът за българското гражданство.
Държавният глава подкрепя усилията на всички институции да създават благоприятен климат за привличане на инвестиции в икономиката ни. Това е национален приоритет, но той не бива да бъде за сметка на националната сигурност.
С промените се създава възможност чужденец, гражданин на трета страна извън Европейския съюз, да получи право на постоянно пребиваване в Република България, ако е вложил сумата от 1 млн. лева в българска лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление със срок не по-кратък от 5 години. Приетата разпоредба не е нова. Този текст действаше до началото на 2013 г., когато бе отменен по съображения за защита на националната сигурност и поради предоставени данни от службите за сигурност за съществуващи порочни практики за заобикаляне на закона.
Приетите в края на октомври промени не предотвратяват възможността чужденец, който е получил право на постоянно пребиваване чрез вложение от 1 млн. лева, впоследствие да ползва тази сума като обезпечение при кредит. Паричните средства, получени чрез кредит, от своя страна могат да бъдат използвани от други лица отново за получаване на разрешения за постоянно пребиваване. Парите формално са вложени в кредитна институция, но с това не се постига реален ефект върху икономиката.
Върнатите за ново обсъждане разпоредби засягат и придобиването на българско гражданство...
Според държавния глава, преценката за това дали да се даде гражданство или не, не може и не трябва да почива само на финансови аргументи..." - в. „Труд".

Вестниците информират и за приетите промени в данъчното законодателство.

„Парламентът прие окончателно промените в Закона за местните данъци и такси. По този начин храмовете се освобождават от данъци.
Споровете на депутатите за данъците на автомобилите продължиха няколко часа.
Отстъпката от 50 процента, която ползваха досега старите автомобили с катализатор, ще бъде намалена от 2014 г. Запазва се отстъпката за колите, които отговарят на евростандарти 3 и 4, решиха народните представители.
Депутатите от парламентарната група на ГЕРБ изразиха негодувание от това, че най-голямо намаление от 60% ще ползват по-скъпите коли, които отговарят на евростандарти 5 и 6. Екологични преференции до момента са ползвали дори автомобили, които нямат катализатори, обясниха управляващите." - в. „Стандарт".

„Местният данък върху колите претърпя поголовна редакция при окончателното второ гласуване на текстовете в пленарна зала вчера. В последния момент депутатите решиха, че отстъпката за старите коли с мощност до 74 kW, които имат катализатор, ще бъде между 20 и 40%. Конкретният размер ще се определя от общините. Отстъпката от данъка за коли със същата мощност, които обаче покриват екостандартите Евро 3 и Евро 4 ще е 50%, а за Евро 5 и Евро 6 става 60%. Идеята отстъпката за по-старите автомобили постепенно да намалява отпадна.
Междувременно ресорната бюджетна комисия в парламента започна обсъждането и на законопроекта за бюджет 2014. От първия дебат в нея стана ясно, че търсеният баланс между социални жестове и мерки за оптимизиране и увеличаване на ефективността на разходите дава резултат. Законопроектът бе одобрен на първо четене и с критики, и с похвали. Заложеният ръст на данъчните приходи от 1.25 млрд. лв. и липсата на критерии за харченето на целевите 500 млн. лв. за растеж и развитие на регионите ще бъдат ябълката на раздора при предстоящите дебати, разбра се от коментарите в комисията..." - в. „Сега".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати