26 Април 2024 г. Петък

Имало ли е на борда "леки жени с тежки пороци"?

2013-11-06 12:25:29

Полетите на властта с правителствения Авиоотряд 28, както и с летателните средства на МО, отново скараха депутатите. 

Днес временната анкетна комисия за разследване на всички данни около използването на правителствения Авиоотряд и летателните средства на отбраната представи доклада си пред пленарната зала. Председателят на комисията Венцислав Лаков от „Атака“ настоява докладът да бъде изпратен на главния прокурор. 

Депутатите отново се плъзнаха по плоскостта на личните нападки. Стигна се до размяна на реплики на тема кой е по-добре да се вози на самолетите с премиера – „леки жени с тежки пороци" или "леки мъже с тежки пороци“. 

Много от полетите са извършени, без да е ясно кои хора са на борда, припомни Лаков. Той отново се възмути, че институциите си прехвърлят топката и никъде не се пазят списъци на пътниците.

Най-интересното в работата ни беше, че установихме полети на Авиоотряд 28, извършвани по нареждане на министър-председателя с търговска цел, каза още председателят на временната комисия.

Той обясни, че това е незаконно, тъй като летателният отряд има право да превозва само правителството, президента и председателя на НС. Според Лаков са установени полети, при които са превозвани футболни отбори, както и подареното на Бойко Борисов теле Бойка. 

Натъкнахме се на полети до екзотични дестинации, обясни още депутатът от „Атака“. По негови думи често се наблюдават полети до ловни стопанства, Евксиноград, както и доста често е имало полети до Варна и Бургас. 

Съществува пълен хаос между институциите, които организират полетите на властта. Редно е парламентът да помисли как да се предложат такива промени, за да не се превръща Авиоотряд 28 във въздушно такси, че всичко да е точно и ясно, обясни Лаков.  

Временната анкетна комисия не успя да разкрие тази свещена тайна за целта и състава на определени полети, каза Жельо Бойчев, депутат от БСП и член на комисията. Това беше най-големият проблем при работата на комисията. Нито НСО, нито на ВИП терминала, нито в Авиоотряд 28 се пазят списъците на пътниците, допълни той. 

Няма гражданска компания, в която да поискаш да знаеш кой пътува и там да не знаят, заяви и колегата му Антон Кутев от БСП. Той попита защо в полетите на президента е пределно ясно кой пътува, а само в полетите на МС списъкът на пътниците е неясен. 

Според мен, защото един безотговорен човек в лицето на Бойко Борисов е отговарял за тези неща, заяви още Кутев. 

Комисията трябваше да провери кога, по какви дестинации в страната и чужбина, с каква цел, в какъв състав, с какъв разход на средства са били ползвани самолети и хеликоптери на авиоотряда и МО в периода от август 2009 до март 2013 година. 

Скандалът с "Авиоотряд 28" избухна през август миналата година, след като стана ясно, че той е превозвал футболния отбор "Витоша Бистрица" или т.нар Бистришки тигри, в които играеше бившият премиер Бойко Борисов за мач с "Чавдар Етрополе" на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Двата отбора играли във Варна, а пътували с правителствения самолет. 

От ГЕРБ пък отговориха на нападките, като зададоха въпроса как са били закупувани самолетите на Авиоотряда по време на тройната коалиция. 

За пореден път гражданите ще видят как НС си губи времето и как се занимава с теми, които по никакъв начин не касаят обществото и не са важни, заяви депутатът от ГЕРБ Ивайло Московски, който беше член на комисията, но дойде едва на две заседания. Той отново обясни, че периодът на проверката е трябвало да бъде по-дълъг, за да има период за сравнение. 

Бившият транспортен министър заяви, че парламентарният орган е трябвало да разследва и сделките за самолетите. Това предложение не се прие. Не се прие, защото не ви е удобно, заяви Московски. 

По негови думи и по време на тройната коалиция и преди това са возени отбори, федерации и шахматисти. По време на тройната коалиция за извършени 42 полети повече, заяви още депутатът от ГЕРБ, сравнявайки броя на полетите на ГЕРБ и на правителството на Сергей Станишев. Московски обясни още, че списъци на полетите си има. 

Аз на всички задавах един и същи въпрос и не получих отговор - сигурни ли сте, че на борда не са били хора с криминално минало или леки жени с тежки пороци, заяви пък в отговор Антон Кутев. 

По-добре е добре е да са присъствали леки жени с тежки пороци, отколкото като по ваше време леки мъже с тежки пороци, контрира Московски. 

Срам ме от вас, колеги. Рядко се изказвам, заяви Вежди Рашидов от ГЕРБ. 

Йордан Цонев от ДПС пък беше категоричен, че дебатът трябва да се върне там, където му е мястото – да се обсъдят необходимостите от законодателни и нормативни уредби за правилно функциониране на Авиоотряд 28. 

Не можем да отговорим на обществения интерес кой е летял с премиера с него в 144 полета, заяви Цонев, който също беше член на комисията. Ние не можахме да опровергаем обществените съмнения, че Авиоотряд 28 не е бил използван по предназначение, каза още той.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати