19 Април 2024 г. Петък

Ако мразим, обосноваваме правото на другите да ни мразят

2013-11-06 07:49:41
Проблемът с отношението към бежанците в България е реципрочен на отношението към българите в Брюксел или в която и да било точка по света. Това заяви пред български журналисти в Брюксел председателят на ДПС Лютви Местан, предаде БТА.

Той направи този коментар след срещите си с председателите на Партията на европейските либерали Греъм Уотсън и с председателя на групата на АЛДЕ в Европейския парламент Ги Верхофстат.

Според Местан в съвременното общество място за ксенофобия няма - ако мразим, обосноваваме правото на другите да ни мразят.

Дотук България се справя, но ако сирийската криза не намери скорошно решение и бежанската вълна продължи, нашата страна ще има сериозни затруднения, коментира той. По неговите думи, ако е необходимо, трябва да има промени в европейските регламенти, за да може нашата страна да получи пряка финансова помощ за осигуряването на основните нужди на бежанците.

Греъм Уотсън заяви, че другите страни в ЕС трябва да покажат солидарност към България в решаването на проблема с бежанците, който определи като европейски. Това не е задача само пред българските власти, посочи Уотсън. Надявам се настоящото положение с бежанците да помогне за приемането на България в Шенген, посочи той в отговор на въпрос. Знаем, че голямата част от напрежението е свързано с изградената от Гърция стена (по границата с Турция). Знам, че вашата страна е изправена пред много сериозно предизвикателство. АЛДЕ критикува Европейския съвет, който през октомври просто изрази съжаление за положението с бежанците и реши да се върне към този въпрос през юни догодина - тогава ще бъде много късно. Нечестно е една от най-бедните страни в ЕС, каквато е България, да бъде оставена да се справя сама с подобно предизвикателство, коментира Уотсън.

Много сме загрижени за всякаква проява на дискриминация, както и по отношение на употребата на езика на омразата срещу бежанците, които се опитват да пристигнат в ЕС, добави той. Уотсън отбеляза, че това не се наблюдава само в България, подобни случаи е имало в Гърция, Италия, Испания. Много е важно всички демократични партии да работим, за да предотвратим разрастването на омразата към онези, които опитват да избягат ужасните условия за живот у дома, допълни Уотсън.

Местан съобщи, че пред своите събеседници е говорил за програми "минимум" и "максимум" по отношение на предстоящите избори за ЕП догодина. ДПС очаква поне да запази тримата си евродепутати, а най-високата цел е да има четирима представители в следващия ЕП.

Уотсън уточни, че днешните разговори са засегнали настоящите предизвикателства пред България. Той изрази задоволство от солидното сътрудничество с ДПС и от принципните европейски и либерални позиции, които партията има по отношение на българското правителство - например по въпроса с прозрачността на политическия и икономическия живот.

По отношение на закона за продажба на земя на европейски граждани настояваме едновременно за правото на свободно движение в ЕС, но и на свободно притежаване на собственост навсякъде в Общността, добави той. 

В предстоящата предизборна кампания ДПС може би ще бъде единственият говорител на европейските ценности, защото не се води от популизма, коментира Местан. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати