2 Май 2024 г. Четвъртък

Бюджет 2014 носи сътресения, страхуват се от КНСБ

2013-11-06 07:41:27

"Бюджет 2014 носи сътресения", алармира от страниците на "Труд" президентът на КНСБ Пламен Димитров. "Социалните мерки на кабинета "Орешарски" са недостатъчни като обхват и обем и не са добре балансирани. Те няма да доведат до устойчиви резултати, които биха могли да изкарат някого от капана на бедността", категоричен е Димитров. По думите му планираните разходи в бюджета могат да се съберат само ако се разшири инструментариумът на НАП.

"Бюджет 2014 не дава подобрение в който и да е параметър на медицинската дейност", заявява пред "24 часа" Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз. "В проекта има пълни абсурди. Например, че резерв от 104 млн. лв. може да се разходва срещу конкретни мерки и програми от здравното министерство. Първо, то не може да поставя Здравната каса в зависимост. Не може разходването на събраните от здравни вноски пари да зависи от това дали министерството ще предложи някакви програми. Ами ако не предложи, както е посочено, до 1 януари, какво става с тези пари? Сега дефицитът е 150-200 млн. лв., догодина ще са 300 млн. лв.,", коментира Райчинов. Той изтъква, че българските медици могат да работят навсякъде по света, дори са много желани. "Началната заплата на туко-що завършил лекар трябва да стане поне 1500 лв., за да има шанс да ги задържим", категоричен е експертът.

"Лекарите не искат да бъдат търговци", е заглавието над интервю в "Стандарт" с Костадин Ангелов, директор на Александровска болница в София. Болниците ще получат по 80 процента от заработените пари до края на годината от Здравната каса. "Няма яснота кога ще получим останалите 20. Това ни лиши от възможността да сключим допълнителни споразумения за разсрочване на задълженията с падеж. На нас ни е ясно, че няма да получим остатъка тази година и това е много лошо"По Закона за обществените поръчки по всеки договор може да отлагаме плащанията след издаването на фактурата с не повече от 60 дни. Оттам нататък фирмите имат законното право да ни налагат лихви, да намаляват количеството на доставките с лекарствата, дори да си поискат задълженията по съдебен ред." Ангелов допълва, че към момента има разбиране от страна на бизнеса, но не се знае до кога.

Всяка гора у нас ще има паспорт до януари 2016 г. Година преди това всяка община ще трябва да назначи звено с лесничеи, информира "Новинар". Това ще стане след промяна в Закона за горите. Специалните звена ще се занимават с отдаване на дървесина, залесяване и охраняване. Ще се готвят и мерки за превенция от пожари.

Около 2200 лв. излизат нощувките за един месец на тричленно бежанско семейство в централните софийски хостели, допълва под глава "Телеграф". Срещу рекордната сума собствениците на помещенията нямат нищо против да приютяват търсещите временен подслон хора от арабски произход без значение дали имат или не статут на бежанци в България.

Под заглавие "Как бежанците станаха проблем" "Труд" обобщава различни мнения по темата. Според анализатора от "Медиана" Кольо Колев причина за нарастващото напрежение е и страхът у хората от битова престъпност. Междувременно властите са безпомощни да успокоят населението, че държат ситуацията под
контрол, категоричен е Цветозар Томов от "Скала". В своя коментар за "24 часа"финансови и социални проблеми и една криза. Разбърквате ги добре, слагате ги да врят в един казан и когато пушек и пара покрият всичко, започвате да баете в непрогледната мъгла. Едно време имахме повече пари, повече сигурност и по-малко чужденци. Какъв е изводът? Че чужденците са виновни. Няма чужденец, няма проблем! Крайният популизъм и ксенофобията в Европа са във възход от години, но през последните месеци бележат успехи, за които не са сънували от времето на Хитлер.

"Армията да подпомогне охраната на границата." Това предложение за справяне с проблема прави от страниците на "Новинар" Николай Радулов, експерт по национална сигурност. "В чл. 6 от Закона за отбраната и въоръжените сили, в една от точките се предвижда тази възможност при особени обстоятелства, каквито в момента имаме, армията да подпомогне охраната на границата. Мисля, че този момент е настъпил. И вместо да се чудим какво да правим с хората, които нелегално са я пресичали, по-скоро да се насочим към предотвратяване това изобщо да бъде възможно. И, разбира се, широки мерки от международен характер. Би трябвало да изискаме и да стимулираме мерки от страна на ЕС, който да окаже натиск върху Турция. Тъй като бежанците влизат от Турция, а нито един от тях не е турски гражданин", аргументира се Радулов.

В отговор на въпрос за "Монитор" Цветлин Кънчев, лидер на Евророма, изказва противоположно на Радулов мнение. "Няма как да затворим границата. Отново повтарям, националната сигурност на България е важна, но тя трябва да е в пълна хармония с ангажиментите ни към нашите евроатлантически партньори", категоричен е Кънчев.

В интервю за "Преса" Ивайло Зеленополски, директор на Института за изследване на близкото минало, споделя, че само нови избори ще решат кризата. "Смисълът на рестарта е, че същите субекти в нова ситуация ще получат шанс да започнат диалога, отношенията си по друг начин, помъдрели, обогатени от сблъсъка с гражданското недоволство и направили всички необходими изводи. И не на последно място, изваждащи напред други лица, други политици, които са по-диалогични и ненатоварени с негативите на миналото. Ако бъдем откровени, мнозина се страхуват точно от това", смята Зеленогорски.

Бум на деца, болни от варицела, отчитат епидемолозите. Само за изминалата седмица дребната шарка са пипнали 363 хлапета, а заразените от началото на годината са 34 500. Причината е, че у нас няма регистрирана ваксина, отбелязва пред "Преса" Атанас Мангьров, началник на детското отделение на Инфекциозна болница-София.

Нова агенция ще управлява парите за наука и иновации. Създаването й трябва да бъде обявено до няколко седмици от образователното ведомство, анонсира "Труд". Тя ще обедини скандално известнияфонд за научни изследвания и иновационния фонд към икономическото ведомство. В момента се обсъжда дали новата агенция да е към Министерския съвет или към Министерството на финансите.

България е на първо място в Европа! Седим на място номер едно, но на последния ред в европейския салон за културни забавления, подчертава "Труд". Средностатистическият българин харчи повече пари за цигари, отколкото за културен отдих и образование на месец, показват данните на Евростат.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати