19 Април 2024 г. Петък

Не боравим с "оправям" и "удрям"!

2013-11-05 15:19:35

Ние не познаваме това тефтерче. Не боравим с терминология „оправям“ и „удрям“. Решенията се взимат от колективен петчленен орган. Това заявиха чиновници от дирекция „Правна“ на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. 

16 души от дирекцията бяха привикани във временната парламентарна комисия за установяване на всички факти и нарушения от дейността на комисията за конфликт на интереси. Тя беше сформирана след случая с прословутото тефтерче на Филип Златанов. От дирекция „Правна“ бяха категорични, че не знаят да има поръчители.

Ако ги е имало, това ще се установи, след като компетентните органи приключат проверката си, бяха категорични членовете на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. 

Парламентарната комисия и тази за установяване на конфликт на интереси обсъдиха и преписките срещу магистрати. Според депутатите магистратите са лица, които трябва да бъдат проверявани от инспектората на ВСС, а не от комисията. 

Магистратите и съдиите са лица, заемащи публична длъжност по смисъла на закона, и когато дойде сигнал за тези лица, комисията е длъжна да го разгледа. Спрямо тях са прилагани същите правила, контрираха от комисията за конфликт на интереси. 

Председателят на парламентарната комисия Кирил Добрев обаче заяви, че комисията активно работи върху съдебната система. В тази си част трябва да намерите логично обяснение, отсече той. Намекът му беше, че органът е използван за натиск над магистрати.

В крайна сметка двете комисии не постигнаха съгласие за това имат ли право от комисията за конфликт на интереси да разглеждат преписки срещу магистрати. Днес беше обсъден и срокът, в който комисията трябва да се произнася по преписки. Той е двумесечен, но често е просрочван при излизането с решения.

Двумесечният срок е твърде оптимистичен, обясниха от звеното. Според членовете на дирекция "Правна" има производства, които са приключвани в този срок, но не може да е очаква всички преписки да се завършват в този срок.

Председателят на парламентарната комисия Кирил Добрев пък отново остро разкритикува работата на комисията.

По думите му някои представители на дирекцията работили свръх активно, а други малко. Един член на дирекцията годишно работил по 149 преписки, друг по само 16. Излиза, че някои са гении, а други малоумни, заяви Добрев. 

Той обясни колко хора обект на тефтерчето са изслушани досега в комисията. С този казус с тефтера отпушихме бутилката, изтъкна социалистът. 90% от преписките са просрочени, коментира Добрев. По негови думи има преписки, които са решавани за дни. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати