2 Май 2024 г. Четвъртък

Клисарова се срещна със студенти, но не "ранобудни"

2013-11-05 13:06:59

Просветният министър проф. Анелия Клисарова се срещна със студенти днес, но не с недоволните, окупирали различни университети.

Националният щаб на „Ранобудните студенти“ взе решение да не се среща с министъра. Според „ранобудните“ такъв диалог означава легитимиране на правителството.

Клисарова покани в петък, 1 ноември, студентите, участващи в окупацията на университетите, на среща в МОН.

 

Днес обаче се оказа, че дошлите на срещата са само недоволни... от окупацията. Те заявиха, че окупаторите не представляват всички студенти и посочиха, че исканията са политически, а не по въпросите на образованието.

Министърът заяви, че е решение на окупаторите да не дойдат на срещата и с него те изразяват своята гражданска позиция. „Аз поканих абсолютно всички“, напомни тя. Попитана дали няма разкол между студентите, министърът заяви, че e готова на диалог с всички. Това не трябва да сее разкол между студентите, а да ги обединява, смята Анелия Клисарова.

Георги Сенгалевич от студентския съвет на СУ предложи във висшето учебно заведение, откъдето започна окупацията на университети, да се организира референдум.

Допитване вече беше проведено сред студентите на Медицинския университет в София. То показа повече противници на окупацията в университетите сред гласувалите младежи. На въпроса „За или против окупациите на университет сте като форма на протест?“ са отговорили 1945 студенти, от които 676 са гласували с отговор „за“ (35%), а 1257 – против (65%). Общата активност е 34.5% от всички студенти на университета.

По повод критики от "Ранобудните студенти", че Националното представителство на студентските съвети /НПСС/ не представлява и не защитава интересите на студентите, заместник-председателят на НПСС Иван Котуев заяви, че "организацията защитава интересите на студентите, въпреки че към момента няма една стотинка в касата си".

Клисарова разговаря с гостите си за Стратегията за висше образование /2014-2020 г./  По думите й крайният срок за приемането на стратегияга е май 2014 г., но амбицията на просветното министерство е тя да е готова до март 2014 г.

Целта на стратегията е подобряване на достъпа до висшите училища и увеличаване на броя на завършващите висше образование. В стратегията ще залегнат мерки за повишаване на квалификацията на преподавателите и за модернизиране на методите на преподаване във висшите училища.

По думите на министъра важен въпрос в стратегията ще е свързан с финансирането на университетите, което да бъде обвързано не само с броя на студентите в даденото висше училище, но и с реализацията на пазара на труда на неговите студенти.

Тя постави въпрос за дискусия сред студентите какъв да бъде приемът - дали чрез държавна поръчка за определени професии, или да има "широк вход" в университетите. Образователният министър попита студентите и как да се стопанисват студентските общежития. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати