19 Април 2024 г. Петък

Евробарометър: Българите са културно най-пасивните в ЕС

2013-11-05 09:55:45

Повече от 8 от всеки 10 българи (86%) не са участвали активно в каквато и да е културна дейност през последните 12 месеца. 

От останалите 14% само 1% са посочили занимаване с кино или фотография, също по толкова - с творческо писане и актьорска игра, а по 2% са онези, отговорили, че използват компютър за креативна дейност, свирят на музикален инструмент или се занимават с рисуване, скулптура или някакъв ръчен занаят.

Всеки шести (18%) е ползвал интернет за намиране на информация на културна тема, но 35% никога не са го правили. Когато става дума за т.нар. "индиректно използване" на интернет за културни цели, 45% отговарят, че под това разбират сваляне на музика и филми. 

Това са данните от общоевропейско проучване за активната и пасивна културни дейности, разпространени от Евробарометър. Те се основават на анкети с над 26 000 души във всичките 27 държави плюс най-новия член Хърватия. В България допитването е проведено от TNS BBSS сред 1018 души в периода 26 април - 6 май 2013г.

Сред основните заключения е, че България е културно най-пасивната страна в ЕС.

Това не означава, че другите държави са далеч пред нас. С никаква художествена или артистична дейност през последните 12 месеца преди допитването не са се занимавали 82% от малтийците, 80% от италианците, 79% от унгарците, 78% от  португалците, 74% от румънците и гърците и т.н.

Но по нито един показател България не надхвърля средноевропейското ниво в положителен план.

Въпросникът в значителна степен повтаря анкета от 2007г., последната пълна година преди кризата, и поради това дава основание за измерване на ефекта от рецесията и стагнацията. Така 27% от анкетираните българи са посочили като "твърде скъпо е" причината да не отидат на кино през последната година (в ЕС средното е 22%), да не посетят концерт - 31% (25%), театър - 27% (20%) и данцов спектакъл или опера - 16% (14%).

Доминиращите две причини обаче са липсата на интерес и недостиг на свободно време. По първата причина 48% изобщо не са влизали в библиотека, 38% не са гледали балет, танцов спектакъл или опера, а 33% не са посетили галерия или музей.

Любопитно е, че отчетлива незаинтересованост има дори към киното - 21%, четенето на книга - 29%, или гледане на културно предаване по телевизията - 27%.

Анкетираните масово декларират, че нямат време за културна дейност- 39% не са прочели една книга през последните 12 месеца поради тази причина. Между 27% и 32% дават това обяснение за гледането на културно предаване по телевизията, посещение на музей или галерия, на исторически места, църкви, замъци и градини.


Поне в четири категории над 20% българите отговарят, че причината е ниското качество или недостъпност на кино и сценични изкуства като концерти, театър, танцови и оперни спектакли.

В същото време българите силно изостават от средното ниво в ЕС (5% срещу 27%) за купуване по интернет на музикални албуми, книги или билети за спектакли.

Що се отнася до познаването културата на други европейски народи, България почти се припокрива със средноевропейския отговор, че това става основно с книгите - 29% (31% в ЕС). Тук има едно отчетливо разминаване и то засяга културната информация, идваща от телевизионни или радио предавания на друга европейска държава (34% срещу 27%).

По отношение на дейности в друга държава като посещение на забележителност или музеи, концерти, театрални постановки разултатите са в ущърб на България в рамките от два пъти до четири пъти по-малко.

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Култура


Новини
Световната здравна организация излезе с препоръки за психичното здраве на населението. Акцентът е върху психическата стабилност на лекарите, които се борят за живота на заразените и със седмиц ...
Новини
Класическият роман на Шюсаку Ендо "Мълчание" претворен на големия екран под режисурата на недостижимия Мартин Скорсезе излиза у нас на 4 януари.Книгата е в превод на Маргарита Укегава. &quo ...
Новини
"Тиха нощ, свята нощ" е една от най-популярните коледни песни, преведена на над 330 езика и позната в почти всички страни по света. Дълго време тя е смятана за тиролска народна мелодия, но ...
Новини
Шестнайсет града се включват в редовната инициатива "Нощ на театрите", в която десетки сцени ще пуснат зрителите зад кулисите и ще играят представления до късно, с намаления или безплатн ...
Новини
В Плиска, в Двора на Кирилицата днес отбелязаха 1 100-годишнината от успението на Св. Климент Охридски, съобщиха от областната администрация Търговище.На 27 юли честваме деня на Светите Седмочисленици ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати