25 Април 2024 г. Четвъртък

Бюджетът е най-социалният за последните 10 г., радват се от БСП

2013-11-04 23:15:41

Националният съвет на БСП реши, че подкрепя бюджета за 2014 година и дава мандат на парламентарната група на Коалиция за България да гласува за Закона за бюджета за 2014 година, заяви депутатът от левицата Корнелия Нинова.

Днес ръководството на партията се събра на пленум, за да обсъди държавните пари за следващата година и евроизборите през 2014 година.

По думите на Нинова това е най-социалният бюджет в последните десет години. Тази теза, според шефът на социалната комисия в НС, се подкрепя от 12 млрд. лева, които се дават за социални политики.

40 000 майки ще получат увеличение на размера за отглеждане на дете от една до две години. Увеличаването на детските надбавки за второ дете ще засегне 270 000 хил. Деца. 23 500 деца с увреждания ще получат повече средства. 55 000 души повече ще получат ваучери за храна.

"Остава ни до края на мандата да изпълним две обещания от предизборната кампания – разкриване на 250 000 работни места и връщане на семейното подоходно облагане", заяви червената депутатка.

По нейни думи работните места ще бъдат разкрити до края на мандата, а към семейно подоходно облагане ще се въведе през втората половина на мандата.

"В социалната политика, това което сме казали сме го направили", заяви още Нинова. Тя отново обясни, че коледни надбавки ще има, но в какъв размер и на кои пенсионери все още не ясно.

Новото в Бюджет 2014 е обвързването на бюджетна политика с фискална политика. Използва се бюджета за стимулиране на икономическия разтеж, обясни Румен Гечев. В бюджетирането е заложен фонд от 640 млн. лева, в които средствата ще се разпределят по проекти на конкурсен принцип. Според него това прави бюджета по-пазарен.

Програмата по приходите е напрегната, но тя е реалистична, заяви Гечев по повод приходната част на бюджета. Левицата планира да се бори и с източването на ДДС, което ще вкара близо 600 млн лева повече в хазната.

Специален режим на следене ще се въведе на стоките със значима фискална стойност. По думите на Гечев това ще е и удар по контрабандата.

"Това е бюджет с умерен оптимизъм в приходната част", заяви Петър Кънев. Той призна, че събирането на приходите ще бъде напрегнато. Външен дълг под 25% добрите икономисти смятат, че е безсмислен, заяви още той. Според Кънев до 25% е добре да се живее с чужди пари.

Ние считаме, че Бюджет 2014 е добър и той ще бъде приет, заяви още Кънев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати