25 Април 2024 г. Четвъртък

Да мислим за интеграция на сирийците, зове Георгиева

2013-11-04 08:14:05

Да очакваме, че няма да имаме проблем с бежанците догодина или дори след 2-3 години не е реалистично. Да смятаме, че всички те ще намерят път към роднини в Европа - също. Затова трябва да помислим как те сами да си помагат, да се интегрират, така че да не са в тежест на държавата, заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева пред bTV. Тя беше категорична, че интеграцията е възможна. Според нея това може да стане най-лесно при децата и по-трудно при по-възрастните.

Виждаме, че войната в Сирия няма да свърши скоро, обясни тя. Според нея за бежанския проблем има само един правилен подход - спокойно дискутиране и разясняване на хората, че избягалите от войната в Сирия хора ще са сред нас поне в следващите 2 години, но няма причина да се плашим от тях. 
Огромната част от сирийските бежанци са жени и деца, заяви тя. Според нея обаче действително  нас влизат хора, които не са бежанци от войната.

Работа на властите е да разграничат кой е бежанец и кой е нелегален имигрант, както и да преценят дали искаме да му дадем статут или да го върнем, заяви тя. Според нея проблемът у нас е малък и той може да бъде решен. Тя призова властите да работят с местните хора.

Ние работим много добре с българските власти, заяви още Георгиева. Тя обясни, че се среща постоянно и представители на МС и президентството. По думите на Георгиева ЕК работи еднакво добре с кабинета „Борисов” и този на Пламен Орешарски.
Според Георгиева по тази тема трябва да се говори спокойно между институции и политически партии.

Във връзка с трагичното нападение над 20-годишната Вики в центъра на София от мъж с арабски произход, Георгиева подчерта, че този инцидент не трябва да хвърля сянка върху всички бежанци.

Това е само един случай, който трябва да ни накара да се замислим, че между многото хора, които не са заплаха за нас, ще има и такива, които идват с лоши мисли, заяви още тя. Според Георгиева трябва да се вземат необходимите мерки за сигурност. Според нея институциите трябва да обяснят на хората ситуацията.

Не приемам ксенофобията като полезна. Над 1,5 млн. българи работят за семействата си от чужбина – ако кажем „България за българите”, подаваме ръка на тези, които казват „Холандия за холандците” и т.н., тоест на тези, които искат да изгонят сънародниците ни от тяхна територия”, обясни еврокомисарят.

Тя уточни, че в момента ЕК преценява какво от нещата, които България иска във връзка с бежанската вълна, могат да се финансират. „Може решението за отпускане на помощ да се случи всеки момент – помощта ще бъде осезаема и няма да е последната, догодина също е предвидена. В Брюксел разбират, че това е нов за нас проблем – че трябва не само да се помогне на бежанците, но и на българите да приемат това като човешка отговорност”, каза още Кристалина Георгиева.
Тя коментира, че е много притеснена от огромното разделение в българското общество, което се задълбочава още повече.

„Трябват мостове по големите теми. Няма как една държава да е добре и да е богата, когато хората са в такива сериозни конфликти”.

По темата с удължаването на мораториума върху продажбата на земя на чужденци, комисарят заяви кратко, че „ние сме млада демокрация, правим грешки – важното е тази грешка да бъде поправена”.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати