28 Март 2024 г. Четвъртък

Не даваме на САЩ банковите си тайни

2013-11-03 11:23:37

България няма да даде на САЩ достъп до банковата си тайна, докато не бъде ратифицирано нарочно двустранно споразумение и не бъдат дадени гаранции за опазване на информацията. Това реши Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), е съобщила за "Труд" председателката на колективния орган Венета Шопова.

Става дума за предоставяне на информация за банковите сметки на американски граждани у нас. Комисията е била сезирана от СИБанк, която е част от белгийската КВС груп. Финансовата институция е получила от централата си указание да приложи от 1 януари 2014 г. приетия от Конгреса на САЩ Закон FATCA - Foreign Account Tax Compliance Act (Закон за данъчното съответствие на банковите сметки в чужбина). Документът позволява на данъчните служби на САЩ да получават информация за всички авоари на американски граждани зад граница.

Мениджмънтът на банката отправя официално запитване до КЗЛД дали може да изисква от клиентите си американци да попълват нарочни декларации при откриване на сметка и да предоставя данните за парите им на данъчните на САЩ.

За решението по казуса е взето и становището на БНБ. Управителят на БНБ Иван Искров заявява, че докато нямаме двустранно споразумение със САЩ, няма законово основание, на което да разкриваме банковата си тайна.

Поискано е мнението и на българските колеги на американската Администрация за вътрешни приходи - Националната агенция за приходите (НАП). Оттам информират, че правителството ни е одобрило още през януари т.г. проект за двустранно реципрочно споразумение със САЩ, но то все още не е действащо. За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде ратифицирано от българския парламент.

НАП информира, че според проекта се предвижда веднъж годишно САЩ и България да обменят автоматично данни за авоарите на янки у нас и на българи отвъд океана, като така ще се предотвратят укриването на данъци и редица престъпления. Ще се разкриват името и данъчният номер на титуляра на сметката, наличността по нея и данни за постъпленията от доходи. Затова обаче са нужни и много промени в българските закони, които да уредят как банките ни ще предават тази информация. Това, естествено, е невъзможно да стане до Нова година, когато САЩ искат да стартира обменът на данни.

От НАП питат КЗЛД дали трябва да изискат гаранции за опазването на банковата тайна и личните данни. Комисията заключава, че няма как в момента да разреши прехвърлянето на такива данни без двустранен договор. Тя се нуждае и от гаранции за опазването на личните данни, които впоследствие ще прецени дали са достатъчни, за да разреши трансфера.

Към юли 2013 г. САЩ са подписали двустранни споразумения за прилагането на FATCA с Великобритания, Дания, Мексико, Ейре, Швейцария, Норвегия, Испания, Германия, Франция и Италия.
Според Асоциацията на американските сертифицирани експерти по финансови престъпления законът ще увеличи данъчните приходи на САЩ с 800 млн. долара годишно. Разходите за прилагане на системата за обмен на информацията обаче са неясни - може да са от няколкостотин милиона до цели 10 млрд. долара.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати