20 Април 2024 г. Събота

Застаряването на населението критично за осигурителната система

2013-11-02 11:31:56
Приходите от вноски покриват половината от разходите за пенсии, а недостигът от 52,8% се покрива със средства от държавния бюджет, това е знак, че осигурителната система трябва да се оптимизира, за да се осигури един добър баланс и да се осигури финансова стабилност на пенсионната система.

Това заяви социалният министър Хасан Адемов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутатите от ГЕРБ Светлана Ангелова и Тотю Младенов за пенсионната реформа.

Той припомни данните на националната статистика от 2012, според които населението над 65-годишна възраст е 1.4 милиона души. Освен това относително нисък е делът на хората от 0 до 14 години, което ще задълбочи демографските проблеми. Увеличаването на възрастното население води до повече разходи за пенсии, за здравеопазване и дългосрочни грижи, обясни министър Адемов.

Стана ясно, че по отношение увеличаване на пенсионната възраст страната ни сравнено с ЕС отдавна е изпреварила другите членки. Той ще търси консенсус за набелязване на законодателни мерки за справяне с „лошите практики" по отношение на инвалидните пенсии.

По последните данни България е сред 10-те най-застарели държави, подчерта Светлана Ангелова от ГЕРБ по време на формулиране на въпроса си.
У нас демографската криза е най-голяма в сравнение с останалите страни-членки. Основната причина за тази негативна тенденция, по думите й, е ниската раждаемост и смъртността. Очакванията са през 2050 - 1 на всеки 3 българи да бъде над 65 годишна възраст, а един на всеки двама да бъде в трудоспособна възраст.

Според опозицията груба грешка ще е отмяна на пенсионната реформа, започната от предишното управление. По думите на Тотю Младенов Хасан Адемов не одобрявал мерките, които го карали да предприема в пенсионната система, защото това били предизборните ангажименти на БСП. Това ще доведе след години до фалит на тази система, убеден е Младенов. 

2 милиарда лева от данъците на българските граждани ще отидат за покриване на дефицита в осигурителната система, предупреди още депутатът от ГЕРБ и бивш социален министър.
С тази политика вие тази система след години ще я фалирате, категоричен бе Тотю Младенов.
източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати