28 Март 2024 г. Четвъртък

Приходите в бюджета - недостатъчни

2013-11-02 11:20:53

Четвърти месец данните на финансовото министерство за изпълнението на държавния бюджет са пълни с лоши новини, алармира на първа страница "Сега". Тенденцията за лоша събираемост на приходите и ръст на разходите е налице от юни насам. Отчетът за септември показва, че няма да се изпълни и смекчената прогноза за приходите, която бе направена при актуализацията на бюджета. Това ще направи наложително орязването на планирани разходи. Има риск и от надхвърляне на заложения по бюджета дефицит. Очакването, че приходите по републиканския бюджет тази година ще изпреварят миналогодишните с 1.167 млрд. лв., продължава да се разминава с действителността.

По всяка вероятност неизпълнението на актуализирания бюджет 2013 в края на годината ще бъде над 500 млн. лв., прогнозира подглава "Труд". Едва ли кабинетът ще пристъпи към нова актуализация. Най-вероятно ще се наложи свиване на разходи, например коледните надбавки за пенсионерите, коментират експерти.

От думите на социалния министър Хасан Адемов обаче става ясно, че коледни надбавки ще има, съобщава в друга статия "Труд". Предвижда се по 50 лв. да получат възрастните хора с пенсии под 251 лв., колкото ще бъде линията на бедността у нас догодина.

На първа страница "Преса" уточнява, че малко над 1 милион пенсионери ще вземат добавки. Лили Иванова е сред пенсионерите с най-големи шансове да получат коледни надбавки. Примата на родната естрада получава отдържавата по 115,80 лв. на месец, допълва на първа страница "Телеграф".

Домакинствата, които преживяват с по-малко от 212 лв. месечно на човек, са 1 млн. 695 хил. през третото тримесечие. Те са се увеличили с около 80 хил. души в сравнение с предходните три месеца, анонсира под глава "Дума". Данните са на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ. През юни с общ доход на човек над издръжката на живот са били около 965 хил. души и в сравнение с първото тримесечие на годината са намалели с около 235 хил. души.

Задължителното използване на топлинни счетоводители да се премахне, с което сметките за парно да се намалят с до 25 процента за лоялни платци. Това предлага зам.-шефът на енергийната комисия в парламента Явор Куюмджиев от БСП с промени в Закона за енергетиката, информира "Монитор".

"Новото "Белене". По рискове за България газопроводът"Южен поток" все повече прилича на проекта за втора атомна централа", анализира на първа страница "Капитал". Реализирането на инвестиции на принципа на проектното финансиране изисква огромно количество формална документация, много ясен бизнес плани значително капиталово участие от спонсорите на проекта. Основната идея е, че кредиторите оценяват риска на проекта и неговия потенциал за приходи, а не разчитат на допълнителна подкрепа от спонсорите/инвеститорите в него. Нищо от тези принципи не беше приложено при проекта "Белене".

Там дори нямаше регистрирана проектна компания, а напълно съзнателно договорите бяха подписани от НЕК, разходите започнаха, преди да е ясна цялата картина. Същата схема, по която преди години бяха изхарчени парите за "Белене" се прилага към проектът "Южен поток", алармира вестникът.

"Чрез мен България ще пише водородната стратегия на Европа",заявява в интервю за "Преса" евродепутатът Владко Панайотов. "На сесия в Страсбург специално пристигна елитна група от Европейската комисия, която ме помоли да направя водородната стратегия на Европа до 2020 г., тъй като смятат, че аз съм човекът, който може да я разработи. Това наистина е тежка задача, която крие много неизвестни в себе си. Но от друга страна чувствам възможност и сили да се справя, защото виждам голям потенциал не само за Европа, но и за България. Дали до 2020 г. водородът ще стане основният енергиен ресурс и дали ще навлезе плътно в нашия живот, в инидустрията и в бизнеса, това е друг въпрос. Аз смятам, че това ще стане малко по-късно. Но до 2020 г. всички основни параметри трябва да бъдат изяснени - как ще се получава водород, как ще се съхранява, какви ще бъдат инсталациите, с които той ще се използва, каква точно индустрия ще правим, какви ще бъдат икономическите параметри", посочва Панайотов.

Голямо количество течен цианкалий е било открито в сградата на бившия Център по метрология в Плевен, алармира под глава "Новинар". На силната отрова се е натъкнал случайно Емил Димитров, главен секретар на областната администрация. В бившия научен институт са открити и много други химикали, които са описани и фотографирани. Токсичните вещества са били пренесени в специален бункер под земята, който е пригоден за съхранение на опасни вещества и е оборудван с необходимата вентилация.

"Събуждане". Над 10 000 българи в цялата страна излязоха на протест срещу кабинета в Деня на народните будители, отбелязва на първа страница "Стандарт".

"Лицата от студентския протест." Под това заглавие "Капитал" разказва за какво мислят, в какво вярват, за какво се борят студентите. "Решението на Конституционния съд, което засяга докъде свършват правата и къде започва моралът, беше провал. Не за Конституционния съд, а за българското общество, което не осъди категорично този акт", смята Борис Рангелов. Мина Христов пък е категорична, че обществото е изгубило важни морални пътеводители и лично за нея целта на студентската акция е да припомни именно това. "Всяко поколение изживява своя бунт.

Всяко поколение има право на своите мечти и тяхното крушение"Това е бунтът на това поколение, което извиси глас над давещата ни чалга среда и се опита да покаже, че в България има нещо по-различно, по-шарено, по-цветно. Бунт срещу нечистотата на средата, който заслужава подкрепа." За Димитър Бечев студентската акция, е ясна, с категорична позиция на младите хора.

Пред "Труд"Би трябвало да се срамуваме, че децата ни бягат навън. Ние сме причината. И нямаме моралното право да даваме акъли. Трябва просто мълчаливо да стоим зад тях. Дано да удържат! Те се осмелиха, докато ние винаги сме проявявали малодушие. Ние се провалихме! Нашето поколение не успя! Вярно, беше ни тежко в условията на два социални експеримента, но ако децата ни се провалят, наша е вината."

"Избирам "Вход забранен" пред "Изход няма". Това е девизът на министъра на младежта и спорта Мариана Георгиева. В отговор на въпрос за "24 часа"Спортът е култура, съобразно образование и начин на живот. В него биха се разполагали прилежно и образованието, и науката. Спортът е тренирана функционалност, която е предпочитана съмвестимост. Да забравяме за спорта, е дефицит на вкус. Да не инвестираме в спорта, е неосъзнато пилеене на средства."

"И аз съм на мнение, че трябва да се обърне внимание на детско-юношеския спорт, който е в основата за изграждането и открояването на талантливи млади състезатели. Необходимо е също и възстановяването на ученическите игри", призовава от страниците на "Дума" депутатът от Коалиция за България Георги Мърков. "Досега като не давахме пари за спорт, трябва да ги даваме за лекарства. Нацията ни е болна. Децата са прогонени от спортните площадки и стадионите. Ние искаме да върнем здравия дух в здравото тяло", споделя Марков.

Нова супернадежда за суперкурорт топли сърцата на кметовете в полите на Рила, твърди "Преса". "Дестинация Рила" е името на грандиозна инвестиционна идея, която има амбицията да ни изстреля сред европейските лидери в зимния туризъм. Дано да не последва съдбата на други проекти, гръмко обявени и бързо след това забравени. Новият суперпроект ще предлага ваканция през всички сезони. Комплексът ще е организиран върху 8000 хектара.

Между Говедарци и Сапарева баня ще бъдат построени селища с хотели от 2 до 5 звезди, чийто капацитет ще е 20 хиляди легла. Ски центърът ще има на разположение 155 км. писти. Развлекателни центрове, аквапарк, голф игрище ще предлагат всички развлечения, от които има нужда туристът.

Трябва да знаем къде отидоха онези 1,5 млрд. лв. от здравни вноски, заявява в интервю за "Монитор" Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите. "Аз не съм сигурен, че действително тези пари липсват. Ние, от Надзорния съвет на касата, първоначално увеличихме бюджета на болниците с 22 млн. лв., след това с още 20 млн. лв. Като теглим чертата, недофинансирането е най-много с 60 млн. лв. Около 35 млн. лв. са лекарствата за онкоболните. Около 10 млн. лв. са за медицински изделия. Останалите 40-50 млн. лв. ми се губят Затованека да обяснят откъде ги взеха, че да им липсват? Недопустимо е НЗОК да кара болниците да издават фактури за пълната сума, но да са съгласни да им се плащат 80 процента от нея. Редно е в анексите към договорите с лечебните заведения да бъде фиксирано и кой ще плаща лихвите, натрупани заради неизплатената сума на 100 процента, както и да се впише срокът, в който ще им бъдат преведени останалите 20 на сто. Тези неща трябва да се изчистят,тъй като болниците правят своите бизнес планове и ако трябва да вземат кредит, трябва да бъдат с изрядна документация", посочва Таушанов.

Сирийските бежанци, които получават хуманитарен статут и напускат временните лагери, са изправени пред още по-тежки проблеми, показва проверка на "Труд". В рамките на 5 дни те са задължени да напуснат лагерите, без дори да имат отпуснатите им 65 лв. месечно на човек. Не говорят и български език.

Бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов е на път да се сдобие с трето поредно обвинение, съобщава "24 часа". Този път за присвояване на 50 000 лв. от бюджета на МВР в полза на разследвания за връзки с бандити. Вчера главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане на депутатския имунитет на Цветанов, за да може срещу него да започне обвинение.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати