18 Април 2024 г. Четвъртък

"Южен поток" - рестарт за икономиката ни

2013-11-01 11:21:56

Рестарт на икономиката и катализатор на икономическия растеж - така енергийният министър Драгомир Стойнев и шефът на "Газпром" Алексей Милер определиха българския участък на "Южен поток", чието строителство беше дадено по-рано днес. 

Строителството на газопровода у нас трябва да приключи за две години.  Очакваните приходи за периода 2013-2043 година се равняват на приблизително 2.8 млрд. евро, които ще влязат в бюджета на България, заяви Стойнев. По думите му с реализацията на проекта България се превръща в основен газов център на Балканите. 

Председателят на УС на "Газпром" Алексей Милер заяви, че става въпрос за 3.5 млрд. евро инвестиция и около 2000 нови работни места за висококвалифицирани специалисти. Новата газотранспортна инфраструктура ще повиши инвестиционната привлекателност на България, смята Милер.

Премиерът Пламен Орешарски съобщи, че към днешна дата страната ни е успяла в значителна степен да се включи в първоначалния график на проекта, който беше коригиран няколко пъти в миналото.

Сутринта си мислехме, че сме уговорили почти всичко, но винаги изникват детайли, които трябва да се доуточняват. В добронамерен стил двете страни продължиха разговорите по-дълго от очакваното. Важното е краят да е добър, заяви Орешарски, който се извини за продължителността на днешните разговори в Министерския съвет.
Енергийният министър Драгомир Стойнев обяви, че през последните месеци са се водили интензивни преговори, защото българската страна не е била удовлетворена от "това наследство, което получихме от предишното управление".

Днес са подписани два протокола между председателя на УС на "Газпром" Алексей Милер и изпълнителния директор на БЕХ Боян Боев. По думите на Драгомир Стойнев българската държава и българските граждани не поемат никакъв риск във връзка с осъществяването на проекта на наша територия. Той определи постигнатото днес като "добра стъпка, която ще ни подпомогне да изведем страната от кризата" от 2018 година. Само за България той ще се равнява на близо 715 млн. евро, обясни министърът. 

Проектът ще се изпълнява в съответствие с българското законодателство.

България и Русия са се договорили, че БЕХ и "Газпром" могат да дадат на проектната компания възможност да предостави достъп за използване на капацитета на газопровода на трета страна. 

Руският енергиен министър Александър Новак, който определи събитието като "историческо, също заяви, че "Южен поток" ще има сериозни положителни последици за икономиката на България и за развитието на сътрудничеството между Русия и България като цяло.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати