26 Април 2024 г. Петък

БСП: Младата шефка на САПАРД да си ходи. Веднага!

2010-08-27 17:35:46

Има 15 милиарда довода земеделският министър Мирослав Найденов да уволни директора на фонд „Земеделие” Калина Илиева. Позицията е на ръководството на БСП. 

Според Явор Гечев от Изпълнителното бюро на червените точно такова число, но като сума в лева, управлява младата шефка. "Това са около 30% от всички плащания от Европа", каза той.

В същото време, откакто Илиева заема изключително важния за държавата пост, не е разплатен нито един проект по програма САПАРД.

Българските земеделци са ощетени със 150 милиона лева, твърдят социалистите.

От партията на Сергей Станишев отдават загубата на парите на некомпетентността на младата Калина Илиева. Именно по тази причина след като още преди 10 дни призоваха Мирослав Найденов да я освободи, но не последва реакция, днес от БСП решиха да сезират и главния прокурор.

Социалистите предлагат на Илиева да бъде търсена отговорност по член 214 от Наказателния кодекс за нанесена вреда. "Със своите действия тя е причинила щети на бюджета", аргументира се Гечев.

Към днешна дата след жалби на бенефициенти са постановени осъдителни решения към фонд "Земеделие" на обща стойност 80 млн. лв., съобщиха социалистите.

Те очакват заедно с дължимите лихви и съдебни такси тази сума да се увеличи до 200 000 лева.

"Всеки ден престой на Калина Илиева струва пари на българския данъкоплатец", предупреди Явор Гечев.

Червените са преброили над 1000 груби грешки, които тя е допуснала при преводите на директните плащания на площ по сметките на земеделските производители.

"Вярвате ли, че Калина Илиева притежава способността да планира и организира собствената си работа и работата на другите с оглед постигане на поставените цели, гарантиращи успешното усвояване на близо 15 милиарда лева за развитието на земеделския и преработвателен сектор в България?", пита в писмото си до Мирослав Найденов Явор Гечев.

И сам си отговаря на този въпрос, с доза ирония. По думите му властта имала склонност да урежда деца на бивши пожарникари, но имало и други по-компетентни, които да се занимават със земеделие.

Антон Кутев сложи щипка сол в темата, обвързвайки я с проблемите в здравеопазването.

"Болниците нямат пари за храна, скоро няма да имат за заплати и лекарства", посочи депутатът.

Според него със загубените от Калина Илиева 150 милиона лева можеха да се изхранят поне 50 болници до края на годината. Толкова би струвало и изграждането на 150 километра магистрали.

На пресконференцията на БСП присъства представител на пресцентъра на земеделското министерство, който обаче побърза да си тръгне веднага след края на брифинга.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати