27 Април 2024 г. Събота

НЗОК обмисля орязване на пътеките за болничен прием

2013-11-01 11:08:39

Здравната каса и Лекарският съюз обмислят "орязване" на клиничните пътеки за прием в болница. Ръководството на НЗОК ще преразгледа алгоритмите на клиничните пътеки и ще се въведе регулация за приема в болница, а по този начин ще се цели съкращаване на разходите на лечебните заведения, заяви шефът на НЗОК Румяна Тодорова пред bTV.

"Всеки може да влезе в болница само след попълването на болничен лист - това трябва да се промени, защото има много процедури, за които човек не е нужно да постъпва в болница. Не може за една гастроскопия да се влиза в болница. Има други центрове, в които може да се извършва това", обясни тя.

Тодорова очаква хоспитализациите до края на годината да достигнат 1,9 млн. По думите й този брой е далеч над логичния.

 

"Не е нормално толкова пациенти да влизат в най-високото ниво за медицинска помощ, тъй като повечето хора са хронично болни. Така излиза, че болниците привличат пациенти, за да продължат съществуването си", допълни тя.

По повод вчерашното изказване на директора на "Пирогов", че софийската здравна каса иска от администрацията на болницата да бъдат поправяни стари фактури, Тодорова обясни, че е станало "недоразумение между служителите".

"Ние не караме болниците да нарушават закона. В касата има определени средства и стигат за определени дейности. Ние не можем да похарчим повече, отколкото имаме", заяви ръководителят на НЗОК.

Все пак Тодорова успокои, че останалите 20% от средствата за болниците ще бъде изплатени през следващата година. Тя обеща всички допълнителни пари, които влязат в НЗОК до края на годината, да отидат за разплащане.

Неспособността да осигурят тези 20% за болниците Тодорова обясни и с „несвойствените дейности”, вкарани в касата, като националната програма за рак на шийката на матката и интензивните грижи, които би трябвало да се финансират от държавата. След разговори, включително и с премиера Пламен Орешарски, обаче станало ясно, че за момента тя не може да поеме това си задължение по закон.

По думите й в България няма болница, която да отделя 80% от приходите си за заплати. Обикновено тези проценти са между 60-65%.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати