26 Април 2024 г. Петък

Окупаторите на СУ връщат 500 лв. - щедър пенсионерски жест

2013-11-01 11:05:52

Само преди три дни възрастен човек с насълзени очи пристъпи в двора на Ректората, извади от джоба си плик и го подаде на студентите.

Оказва се, че Благой Петров е решил да дари за каузата на окупаторите на СУ 500 лева.

Днес обаче "Ранобудните студенти" искат да върнат парите, защото "твърде силната емоция и от страна на господина, и от наша, доведе до приемането на тези пари", пишат младежите в страницата си във Facebook. 

"Въпреки вълнението обаче, наложително е да признаем, че вземането на тези средства не беше правилно и не се вписва в цялостната ни визия на поведение, каузата, която защитаваме и целите, които сме си поставили. Макар да сме благодарни за трогателния жест, сметнахме за правилно да се обърнем към г-н Благой Петров с молба да се срещнем отново тук, в Ректората, за да му върнем дарената сума. Многократно го търсихме на посочения от него телефонен номер, но се оказа, че такъв номер всъщност не съществува. Призоваваме г-н Петров да дойде при нас до края на деня", пишат студентите.

В случай че мъжът не ги потърси, студентите допълват, че ще дарят 500-те лева за кауза по тяхна преценка.

Днес, в Деня на народните будители, академичната общност се събира, за да отбележи празника, превърнал се в символ на образованието, науката и културата.

По този повод "Ранобудните студенти" пишат, че тази година шествието на преподаватели и студенти ще бъде в подкрепа на окупацията на Софийския университет.

Шествието започва в 11 часа от Ректората, след което ще достигне до Народната библиотека, Националната художествена академия, НАТФИЗ и ВИАС.

Късно снощи над 20 български студенти от Глазгоу се събраха пред сградата на Галерията за модерно изкуство в центъра на града, за да изразят подкрепата си за своите колеги, които предприеха окупацията на българските ВУЗ-ове.

Студентите са от трите най-големи университета в шотландския град - University of Glasgow, Glasgow Caledonian University и University of Strathclyde и от Glasgow School of Art.

"Изразяваме пълната си подкрепа за българските студенти, които окупираха своите учебни заведения в знак на протест и с искане за оставка на правителството", пишат те.

"Ранобудните студенти" получават подкрепа и от български младежи, учещи в университети в Англия, Германия и Чехия.

"Ние се считаме за достойни граждани на родината си и като такива искаме да живеем в по-достойна и демократична страна! Продължавайте да отстоявате мнението си и не се предавайте! Ние сме твърдо зад вас!", пишат те.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати