26 Април 2024 г. Петък

Оцелее ли кабинетът след май, изборите може да се разминат

2013-10-31 07:46:56

Оцелее ли кабинетът след май, изборите може да се разминат", прогнозира в интервю за "24 часа" проф. Михаил Мирчев, социолог. По думите му, ако кабинетът стабилизира бизнес ситуацията, ако младежката и провинциалната безработица осезаемо се свие, ако започне вдигане на ниските заплати, БСП ще спечели от този кабинет. Ако БСП и ДПС не принудят "Атака" да застане срещу тях, ще имат ресурс да управляват още дълго. 

Рейтингът на ГЕРБ днес е 3-4% под БСП. Те са в риск да паднат  още. Проблемът на БСП е, че техните 19-20% подкрепа не мърдат нагоре. До пролетта, ако правителството на Пламен Орешарски се провали, този рейтинг ще спадне доста надолу. Според Мирчев Бойко Борисов има политическо бъдеще, само ако принципно и ясно се раздели с Цветан Цветанов. За съжаление Борисов не се осмелява. А вероятността партиите в Реформаторския блок да не оцелеят заедно е голяма. Те нямат убедителен лидер, който да ги дисциплинира.

Пет партии влизат в Народното събрание при вот сега, коментира "Преса" изследване на "Сова Харис". Изходът от парламентарните избори през май 2013-а доведе до промяна в нагласата на избирателите. Подкрепата за ГЕРБ като партия, изгубила изпълнителната власт, намаля. ГЕРБ приеха линия на антисистемно поведение като не признаха резултатите от вота. При по-висока активност на едни евентуални нови избори преднината на БСП ще се увеличи. Подкрепата за социалистите в момента е сравнима може би с победата им на изборите през 1994 г. Подкрепата за ДПС е на обичайното ниво. Пробив в статуквото засега вещае развитието на две нови формации - Реформаторския 
блок и обединението около "България без цензура".

"Елитът да търси диалог помежду си", коментира "Преса". След изминалия политически октомври консенсусът по каквито и да било теми изглежда по-далеч отвсякога. На протеста съответства контрапротест. Данните на "Галъп" са недвусмислени. Страната е разделена между онези, които искат оставка (41%), и онези, които не искат (41%). Правителството изобщо не обсъжда възможността за оставка. Опозицията не обсъжда нищо друго. Президентът се дистанцира от ролята си на обединител и заложи ясно на разделението. Първата крачка към консенсуса е да има диалог.

Враждуващите страни да си говорят, пък макар и първоначално да не се разбират. Българският политически елит трябва да гледа напред, защото гражданите все повече се опияняват от хаоса и отиват отвъд институционалния ред. А конфликтът в средите на едрия бизнес рискува да помете и политиците, и бъдещето на обществото.

Столични полицаи излязоха на протест вчера срещу заповед за размяна на районите, в които патрулират, пише "24 часа". Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи часове по-късно, че заповедта е отменена.

"Изпълнението на заповедта е спряно, но не става въпрос за отстъпления от наша страна, целта е оптимизиране и по-голяма ефективност. Разбрах се с протестиращите служители и те обещаха, че ще бъдат ефективни в работата, за да намерим инструментариум да завършим започнатото", цитира "Труд" главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Столичните полицаи не искат да ги местят в други РПУ-та, защото си познавали районите. Ами точно това е идеята - да не ги опознаят до болка, че да престанат да реагират на болките на хората. Или пък да се сраснат с престъпния контингент по места, коментира "Труд". Полицаите можело да престанат да пазят парламента. И властта мигом отстъпва пред противозаконното поведение на охранителите на закона. Ето кое я плаши най-много -не протестиращи, не студенти. Ето за кого ще се погрижи.

"Министър кани студентите на разговор", отбелязва "Труд". Просветният министър Анелия Клисарова заяви, че няма да обявява "нулева година" в университетите, в които има окупирани територии. Това било работа на автономните университети. 

Клисарова уточни, че студентите имат право на гражданска позиция, но е друг въпросът как я изразяват. Тя покани на среща протестиращите, както и тези, които не одобряват случващото се.

"Бюджет 2014 - централизацията влезе през задния вход", коментира "Сега". Липсата на добре аргументирана разходна политика и заделянето на финансов ресурс в аванс за нещо, което не е ясно, е редовна практика при съставянето на бюджета. Изумителното в тези случаи е, че този провал всъщност се прокламира за голям успех. По тази формула управляващите се опитват да изкарат като голямо постижение поредното централизиране на ресурс под едноличното управление на правителството. 500 млн. лв. за проекти в сферата на растежа и регионалното развитие и 100 млн. лв. в сферата на образованието ще се харчат с решения на кабинета. Внимателното вглеждане в аргументите, с които се предлага това централизиране на ресурсите под шапката на кабинета, всъщност онагледява признание за провал в секторните политики на министерствата. 

"С един бюджет трудно могат да се санират натрупаните дефицити", казва в интервю за "Дума" изпълнителният председател на БСК Божидар Данов. Той посочва, че бюджетът за 2014 г. е ключов инструмент за запазване на икономическата стабилност на страната, независимо от наследените дефицити от предходното управление - разходваните средства от държавния резерв и одържавените средства от Здравната каса. С един бюджет трудно могат да се санират предходните дефицити в разходването на публичните средства, но може да се поставят основите на едно такова саниране. "Надяваме се между първо и второ четене заложените в бюджета дефицити да бъдат премахнати. Необходимо е да се прекрати административното увеличение на минималната работна заплата. Във всички случаи трябва да се увеличат инвестиционните разходи и да се намалят социалните разходи", смята Данов.

В интервю за "Труд" Божидар Данов призовава да се спре сривът в приходите от данъчните и осигурителните плащания като дял от БВП.

", е коментар на проф. Боян Дуранкев , публикуван в "Стандарт". 1,8% икономически растеж въобще не може да се тълкува като среден или като висок - това е първото, което е необходимо да се направи. И очевидно в бюджета е заложено да преминем на втора скорост. Хубавото в бюджета е че постепенно минималната работна заплата се предвижда да расте - от 340 до 380 лв. през 2015 г. и съответно 420 лева през 2016 г. Трябва да благодарим на идеята да се осъвременява всяка пенсия. Това означава, че тръгвайки на втора скорост, икономиката ще даде и лек ляв мигач, но левият мигач не е повече отколкото ляв завой и тук е основната критика, която може да се отправи към правителството. Това е, че остава непроменен данъкът върху доходите на физическите лица, т. нар. популярно в България плосък данък. Вижда се един бюджет, при който се търси някакъв баланс на интереси и същевременно леко дръпване напред в посока към по-висок икономически растеж.

"Фантоми за ДДС надуват дълговете между фирмите", е анализът в "24 часа" на финасиста Емил Хърсев. Той коментира проучване на БАН, което отчита ръст на междуфирмената задлъжнялост. Според Хърсев зад процеса на обичайната задлъжнялост трябва да отбележим фантомната задлъжнялост. Става дума за един остатъчен продукт от веригите за избягване на ДДС и източване на този данък. Например вкарва се някакъв продукт, преминава през няколко фантомни фирми и крайният потребител плаща на предпоследния във веригата, той най-много да върне един път назад парите, те се теглят оттам и изчезват. А в балансите на всички по веригата съответната партида присъства. За да може да намалява междуфирмената задлъжнялост е необходима едно-единствено нещо - режим на автоматично заличаване на фирми, препоръчва Хърсев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати