20 Април 2024 г. Събота

Наказват посланика ни в Бразилия заради случая с Боевски

2013-10-30 10:44:19

Посланикът ни в Бразилия Чавдар Николов носи персонална отговорност за това, че не е информирал българските власти за освобождаването на Гълъбин Боевски от затвора. Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин по БНТ.

И за министерството този казус беше мистерия, ние научихме от медиите, че Боевски се завръща, заяви дипломат номер едно, след като преди седмица изненадващо олимпийският шампион по щанги от Сидни (2000 г.) кацна на летище София. 

Николов е бил изслушан от представители на ръководството на министерството в понеделник, вчера получих техния доклад и на база на него реших да сезирам дисциплинарния съвет и очаквам максимално бързо той да се произнесе какви да бъдат последствията за посланика, защото очевидно става въпрос за недобра, да не кажа, липсваща комуникация с Министерството на външните работи по целия казус, настоя Вигенин.  

Според него е факт, че министерството не е било информирано за развитието на случая и това, което е станало, е било само за сведение на посланика. 

Той упрекна още Николов, че дори 24 часа след освобождаването на Боевски от затвора не е информирал българските институции. 

Вигенин обаче отказа да се ангажира с прогноза дали ще се стигне до отзоваване на Чавдар Николов от посолството в Бразилия. 

Законът предвижда различни възможности за наказание. Когато се произнесе дисциплинарният съвет, ще говоря с Николов и ще преценя какво да е наказанието, отбеляза той. 

Вигенин добави, че следващата седмица Инспекторатът на министерството започва проверка в посолството в Бразилия, която обаче няма пряка връзка със случая, защото още от лятото е станало ясно, че има нужда от такава. 

То беше селектирано като едно от посолствата, които имат нужда от проверка, обясни външният министър. 

Той изрази опасения, че е възможно да има и системни грешки, за които сега да се окаже, че в качеството си на министър носи отговорност без те да са пряк резултат от неговата работа.  

Искане за издаване на паспорт на Боевски е направено на 11 октомври, седмица преди да се прибере такъв е издаден, но с  мотива, че той иска да започне работа, докато изтърпява наказанието си, разясни Вигенин.  
Той потвърди, че служебният премиер и външен министър Марин Райков не е бил информиран за случая, защото и тогава не е имало никаква комуникация с посолството в Бразилия. 

Относно засилената бежанска вълна от Сирия, Вигенин увери, че правителство предприема всички възможни мерки относно проблема.

Ще имаме общи действия с Турция, тя също изпитва голям проблем с бежанците, но искат да работят с нас, за да не създават впечатлението, че те нарочно пропускат бежанците към ЕС, добави той. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати