Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Сряда
Септ 26
Начало arrow България arrow Студентите - стока с двойна употреба

Студентите - стока с двойна употреба

  Print E-mail
2013-10-30 06:16:42
източник: dnes.bg

Студентите се превърнаха в стока с възможно двойна употреба, след като и тяхната окупация на Ректората предизвика контраокупация. 

Това коментира политологът Борис Попиванов от Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски”.
 
Той ги посъветва внимателно да прецизират своята тактика, за да не се излизат от академизма, защото това е нещо, което рано или късно времето ще накаже. 1997 г. не може да е идеал за 2013 година, коментира Попиванов.
 
Студените през 1997 г. бяха авангард, а сега дори нямат същата подкрепа и в университетите, настоя и проф. Петър-Емил Митев. 
 
Според него събитието на месеца е нарастването на политическата нерационалност, нагряването на  политическите емоции до степен, в която не може да се мисли. 
 
Политологът Димитър Ганев смята, че окупацията в Алма матер е процес, който тепърва ще се развива.
 
Тя е продължение на протеста в нова форма, но студентите продължават да настояват на формата, а не на идеите си, и някак си на всяка инициатива има контраинициатива, посочи той. 
 
Според Ганев проблемът не е дали правителство ще издържи на натиска, защото то показа, че издържа и на повече, но ако окупацията залее други вузове или други институции, като театрите например,  това поставя властта в една качествено различна ситуация – може да се стигне до блокиране на цели системи.
 
Тогава въпросът няма да е дали кабинетът да подаде оставка  под натиск, а дали въобще ще може да управлява в тази ситуация, предупреди Ганев и добави, че не бива да се подценява и ролята на синдикатите, които също ще оказват натиск върху кабинета за бюджета за следващата година.  
 
Той смята, че има само две възможности за предсрочни избори - едната е  правителството да се окаже в ситуация, че не може да управлява, и втората е управляващото мнозинство да се разпадне. 
 
В същото време според него „Атака” най-малко има интерес от предсрочни избори, защото може да не влезе в следващия парламент. 
 
Освен това има силен конкурент на националистическото поле в лицето на Национален фронт за спасение на България и при нови избори много малка е възможността да постигне тази позиция, която има сега като златен ключ към правителството, добави Ганев.

Социологът Андрей Райчев смята, че шумът от това, което става, е страшен, но всъщност нищо не се случа.

„Има само блокаж нищо друго, мускулите са в парализа и никой не си променя мнението”, коментира той. 
 
 Политологът Първан Симеонов е категоричен, че  протестният потенциал остава висок и поредната му проява е окупацията на Ректората.
 
Намесата на студентите в каквото и да е ключов белег за ситуацията в страната. През октомври вече няма съмнение, че се води тежка война на живот и смърт между два политически кръга и в дългосрочен план или по-силният ще победи, или ще се стигне до мирно споразумение, допусна той. 
 
Според него през октомври има и срив на авторитети. През лятото главният прокурор Сотир Цацаров и президентът бяха авторитети, а вече не са толкова силни. Очевидно е, че има атака към Росен Плевнелиев, но няма значение кой е крив и кой е прав, крайният резултат е упадък на авторитета на институцията, а КС беше използван като партиен орган за втори път, мотивира се Първан Симеонов. 

Вече спокойно може да номинираме Делян Пеевски за личност за годината, след като 6 месеца не се занимаваме с нищо друго освен с него, коментира политологът Борис Попиванов. 

Повод за думите му стана повторното сезиране на КС, този път от страна на президента Росен Плевнелиев, дали Пеевски е депутат, след като вече парламентът го е избрал за шеф на ДАНС, въпреки че по-късно отмени решението си.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 6 август православната църква отбелязва празника Преображение Господне, който води началото си от първите векове на християнството.Според народните вярвания, с идването на празника небето се ...
  Новини Най-голямото перо от харчове в "потребителската кошница" на българина за 2017 г. е била храната, отчитат данни от анализ на Евростат за финансовите характеристики на потреблението за ...
  Новини Богородични заговезни са днес. От утре започва поста в чест на Св. Богородица. Днес се заговява от месо и млечни продукти. Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в ...
  Новини Парламентът забрани шума в населените места от 23 часа до 8 часа сутринта. Депутатите одобриха на първо четене предложенията на вицепремиера Валери Симеонов за защита от шума. - - Новите текстове ...
  Новини Днешният петък, 13 юли, ще е слънчев, на много места дъждовен и горещ до 34 градуса. Това прогнозират синоптиците от НИМХ при БАН, цитирани от "Фокус". - - Преди обяд ще бъде слънчево, а ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?