Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Март 22
Начало arrow България arrow Студентите - стока с двойна употреба

Студентите - стока с двойна употреба

  Print E-mail
2013-10-30 06:16:42
източник: dnes.bg

Студентите се превърнаха в стока с възможно двойна употреба, след като и тяхната окупация на Ректората предизвика контраокупация. 

Това коментира политологът Борис Попиванов от Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски”.
 
Той ги посъветва внимателно да прецизират своята тактика, за да не се излизат от академизма, защото това е нещо, което рано или късно времето ще накаже. 1997 г. не може да е идеал за 2013 година, коментира Попиванов.
 
Студените през 1997 г. бяха авангард, а сега дори нямат същата подкрепа и в университетите, настоя и проф. Петър-Емил Митев. 
 
Според него събитието на месеца е нарастването на политическата нерационалност, нагряването на  политическите емоции до степен, в която не може да се мисли. 
 
Политологът Димитър Ганев смята, че окупацията в Алма матер е процес, който тепърва ще се развива.
 
Тя е продължение на протеста в нова форма, но студентите продължават да настояват на формата, а не на идеите си, и някак си на всяка инициатива има контраинициатива, посочи той. 
 
Според Ганев проблемът не е дали правителство ще издържи на натиска, защото то показа, че издържа и на повече, но ако окупацията залее други вузове или други институции, като театрите например,  това поставя властта в една качествено различна ситуация – може да се стигне до блокиране на цели системи.
 
Тогава въпросът няма да е дали кабинетът да подаде оставка  под натиск, а дали въобще ще може да управлява в тази ситуация, предупреди Ганев и добави, че не бива да се подценява и ролята на синдикатите, които също ще оказват натиск върху кабинета за бюджета за следващата година.  
 
Той смята, че има само две възможности за предсрочни избори - едната е  правителството да се окаже в ситуация, че не може да управлява, и втората е управляващото мнозинство да се разпадне. 
 
В същото време според него „Атака” най-малко има интерес от предсрочни избори, защото може да не влезе в следващия парламент. 
 
Освен това има силен конкурент на националистическото поле в лицето на Национален фронт за спасение на България и при нови избори много малка е възможността да постигне тази позиция, която има сега като златен ключ към правителството, добави Ганев.

Социологът Андрей Райчев смята, че шумът от това, което става, е страшен, но всъщност нищо не се случа.

„Има само блокаж нищо друго, мускулите са в парализа и никой не си променя мнението”, коментира той. 
 
 Политологът Първан Симеонов е категоричен, че  протестният потенциал остава висок и поредната му проява е окупацията на Ректората.
 
Намесата на студентите в каквото и да е ключов белег за ситуацията в страната. През октомври вече няма съмнение, че се води тежка война на живот и смърт между два политически кръга и в дългосрочен план или по-силният ще победи, или ще се стигне до мирно споразумение, допусна той. 
 
Според него през октомври има и срив на авторитети. През лятото главният прокурор Сотир Цацаров и президентът бяха авторитети, а вече не са толкова силни. Очевидно е, че има атака към Росен Плевнелиев, но няма значение кой е крив и кой е прав, крайният резултат е упадък на авторитета на институцията, а КС беше използван като партиен орган за втори път, мотивира се Първан Симеонов. 

Вече спокойно може да номинираме Делян Пеевски за личност за годината, след като 6 месеца не се занимаваме с нищо друго освен с него, коментира политологът Борис Попиванов. 

Повод за думите му стана повторното сезиране на КС, този път от страна на президента Росен Плевнелиев, дали Пеевски е депутат, след като вече парламентът го е избрал за шеф на ДАНС, въпреки че по-късно отмени решението си.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Бившият служебен премиер и бивш кмет на София Стефан Софиянски пише нова Конституция заедно с група съмишленици.По думите му в сутрешния блок на Би Ти Ви, в нея се предлага ново ...
  Новини Православната църква днес почита Атанасовден. В народните вярвания Св. Атанасий е представен като властелин на снеговете и ледовете. Вярва се, че на този ден Св. Атанасий съблича вълнената риза, ...
  Новини "Специално за софиянци оправиха пътя към Велинград, да ходят, да се гмуркат на СПА-то, а за нас селяните оставиха миналогодишните дупки срещу 100 лева на година", така всекидневно хората от ...
  Новини Пенсионерите с инвалидна добавка ще вземат по-ниска пенсия за януари, тъй като от тази година на мястото на инвалидните добавки те ще получават нов вид финансово подпомагане, което ще се дава от ...
  Новини Днес православната църква почита паметта на Йоан Кръстител - светецът, който кръщава Христос в река Йордан. Другото му прозвище - Предтеча, подсказва връзката между неговите проповеди и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?