29 Март 2024 г. Петък

"Пирогов" е пред фалит

2013-10-30 06:15:43

Съществува реална опасност болница "Пирогов" да преустанови плановия прием на пациенти, каза на извънреден брифинг днес директорът на  болницата доц. Стоян Миланов. Причината е, че Столичната здравноосигурителна каса е отказала да изплати в пълен размер сумата за извършената дейност от болницата през септември.

До 3 месеца „Пирогов" може да изпадне във фалит - Регионалната здравна каса е заповядала с анекс болницата да извърши закононарушения и да подправя документи, обясни шефът на болницата. Има опасност болницата да бъде декапитализирана, ако настоящото положение във взаимоотношенията със Здравната каса не се променят.

Доц. Миланов посочи, че за септември на болницата се дължат 4 033 000 лв., а Столичната каса е върнала фактурите и в писмо обяснява, че трябва да се изпратят кредитни известия за изплащане на 80 процента от тази сума.

Последствията от неплащането на дължимите средства може да са непредвидими, каза още Миланов и обеща, че лекарите в болницата ще вземат пълните си заплати за септември.

През септември в болницата са регистрирани 4500 пациенти, посочи Миланов. В момента се извършва проверка от НЗОК, която обхваща 350 пациенти, лекувани през септември, за които имаме сигнал, че касата няма да плати, уточни Миланов.

Директорът призова да бъде преустановен този "безпрецедентен диктат и рекет от страна на НЗОК". Той посочи, че освен "Пирогов" болниците "Св. Екатерина" и "Св. Анна" в София също не са подписали кредитно известие и настояват дължимата сума да им бъде изплатена стопроцентово.

Каквото и да коства на болницата, тя няма да спира приема на спешните случаи, които представляват около 80% от всички случаи. Шефът на "Пирогов" декларира, че е готов да работи без заплащане, колкото е необходимо, и посочи, че в момента от близо 4500 постъпили пациенти се прави одит за лечението на 350, незнайно по какви причини, при положение че тези хора са имали нужда от лечение.

Късно снощи приключи заседанието на Надзорния съвет на Здравната каса, който установи, че НЗОК завършва годината с дефицит от 150 милиона лева. Над 120 милиона са разходи за болниците.

Държавата е поела ангажимент да бъдат платени 80% от изработеното от болниците. Но на този етап актуализация на бюджета на касата няма да има.

Миналата седмица от НАП съобщиха, че ще могат да съберат 30 милиона лева над предвиденото от здравноосигурителни вноски, но те не биха могли да запушат изцяло дупката в бюджета.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати