26 Април 2024 г. Петък

Исканията на студентите са хаотични, упрекна проф. Митев

2013-10-29 10:41:39

Съветът на ректорите не одобрява окупацията на студентите на университети, защото според тях това е нарушение на Конституцията и законите, пречи на нормалния учебен процес. Това стана ясно от думите на проф. Ваньо Митев, председател на Съвета на ректорите в България и ректор на Медицинския университет в София, и проф. Стати Статев, ректор на УНСС и зам.-председател на съвета, пред ТВ7. 

Окупацията на СУ "Св. Климент Охридски" продължава вече седми ден. Студентите блокираха учебните занятия, а вчера след заседание на Академическия съвет стана ясно, че семестърът ще бъде удължен с толкова дни, колкото продължи окупацията.
 Св. св. Кирил и Методий". Пловдивският университет изрази също готовност за окупация.
 
На заседанието вчера на съвета всички ректори единодушно са изказали мнение, че окупацията не е начинът за изразяване на протест. 

 "Формата на това бунтарство не бива да пречи на другите, да пречи ние да си изпълняваме основната функция", посочи  проф. Статев.

Той подчерта, че университетът е храм на науката и не бива да бъде оскверняван с такива действия. 

"Казваме на младите хора нещо много простичко – това не е работеща схема, това не е правилният път, по който те са тръгнали да изразяват недоволството си. Това, че една група студенти не са доволни срещу дадената ситуация в страната, каквато и промяна да стане, при всички случаи друга група студенти няма пак да са доволни", допълни  ректорът на УНСС.

Проф. Митев обясни, че вчерашната среща на Съвета е била основно по друг повод, а именно бюджета за университетите за предстоящата 2014 г. Стана ясно, че няма да има български ВУЗ, който да не получи повече пари за следващата година, като за всеки ще е различно. Премиерът Пламен Орешарски  даде 100-процентова гаранция за изпълнението на бюджета за висше образование, което също е много важно, добави той.


Протестиращите студенти обаче се оказало, че въобще не се интересуват от бюджета. В техните искания не фигурират едни от най-важните проблеми за решаване в образованието, за които Съветът на ректорите се бори от години като финансирането например. 

Проф. Митев обвини младите в "хаос на исканията". Според него те са неадекватни и недообмислени съобразно с реалностите и закона.
 
Няма данни за пряка политическа намеса и влияние върху студентските протести, коментира проф. Статев, въпреки че вчера ректорът на Софийския университет беше категоричен, че явно протестът е политизиран.
 
Той обаче подчерта, че "няма такава демокрация – ни на изток, ни на запад. Демокрация, в която, ти, упражнявайки своите права, да отнемаш правата на другите. Това е член 57, ал. 2 в Конституцията."
 
Ако не работи парламентът, отново ще замръзнем, изрази притесненията си проф. Митев, който обясни, че от Съвета са внесли искания за законодателни промени, които се очаква много скоро да бъдат гласувани.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати