25 Април 2024 г. Четвъртък

Мотоциклетистът, убил Лора във Варна влиза в затвора

2013-10-28 19:12:28

Варненският окръжен съд осъди ефективнона 2 години и половина затвор мотоциклетиста Диян Станчев за смъртта на Лора Казанлиева.

Първата съдебна инстанция призна вината на Станчев затова, че на 17 юли 2011 година, при управление на мотоциклет "Хонда",при приближаване към пешеходна пътека не пропуснал преминаващото момиче, превишил разрешената скорост и по непредпазливост причинил смъртта на 20 годишната Лора.

Присъдата ще бъде изтърпяна в затворническо общежитие от открит тип, при първоначален общ режим и 4 години без право да управлява моторно превозно, постановява ВОС.

Пресслужбата на съда припомня, че съдебният процес по този казус се провежда за втори път, след като Варненският апелативен съд отмени условната присъда на Диян Станчев, наложена му от Окръжен съд Варна през декември 2012 година, когато ВОС присъди 2 години лишаване от свобода, отложена с 4 години изпитателен срок на Диян, и го оправда по обвинението да се е движил със скорост, несъобразена с пътните условия.

В началото на тази година Варненският апелативен съд намери, че присъдата на ВОС е необоснована от фактическа и правна страна, защото съдът е подменил експертното заключение на назначената от него АТЕ и е изложил свои виждания за установените на мястото на ПТП следи.
Втората съдебна инстанция поиска при новото гледане на делото да се попълни доказателствената съвкупност с всички обяснения на подсъдимия и всички относими доказателства, и ако е необходимо да се назначи нова АТЕ  с участието на трасолог.

След като на 12 юни тази година, друг състав на ВОС започна повторното гледане на този казус, бе назначенадопълнителна комплексна съдебно медицинска и автотехническа експертиза.

Петима бяха експертите -  3-ма автотехнически специалисти, 1 съдебен медик и 1 трасолог, изготвили новата ексептиза, която съдът и страните по делото изслушаха днес и коментираха на видеостената, предназначена за презентиране на веществени доказателства и експертни оценки. Според тези експертискоростта, с която се е движил Диян е била 87,9 км/ч.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред апелативния съд във Варна.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати