23 Април 2024 г. Вторник

Не пречете на Университета, призова ръководството на СУ

2013-10-28 19:10:25

Aкaдемическият съвет на СУ принципно подкрепя недоволството на студентите, но ги призовава да прекратят окупацията си.

Това става ясно от декларацията на ръководството на СУ представена от ректора проф. Иван Илчев пред медии, студенти и граждани след днешното дълго заседание, започнало в 14 часа и продължило три часа.

Позицията на съвета бе посрещната нееднозначно, като сечуха освирквания, докато проф. Илчев представяше декларацията.Според АС окупацията екрайна форма на протест, като призивът е студентите да не бъдат използвани за политически цели.

Стана ясно, че учебната година в СУ ще бъде удължена с толкова, колкото продължи окупацията.

Академическият съвет се обявява категорично против опитите на външни сили, независимо дали са в подкрепа или против правителството, да използват действията на студентите за политически цели, заяви проф. Илчев.

Според него поне 3 политически сили вчера са се опитали „да се внедрят" в студентската окупация.

Призоваваме организаторите на окупацията да потърсят други форми на протест, които да не пречат на Университета да осъществява своята мисия, допълни той. Академичният съвет на СУ се обръща с молба за разбиране и търпение.

Стана ясно още, че дали утре в СУ ще се учи или не, зависи от студентите. Надяваме се, че те вече ще размислят, каза ректорът.

Надяваме се, че в скоро време ректоратът ще бъде отворен, но това в крайна сметка зависи от студентите, които са пълноправни граждани, подчерта той.

Решено е било семестърът да бъде удължен с толкова дни, колкото трае окупацията.

Какво ще се случи със стипендиите на студентите, зависи от това дали ръководството ще бъде допуснато вътре в ректората.

Проф. Иван Илчев обясни, че искал днес да чуе мнението на всички декани. Всички изказали се подкрепяли мотивите за протест на студентите с едно изключение - деканът на историците Пламен Митев, който е бил за продължаване на окупацията.

Ръководството на СУ съобщава още, че от утре - 29 октомври, учебният процес във всички сгради на Софийския университет "Св. Кл. Охридски", с изключение на сградата на Ректората, ще се провежда в съответствие с графика на учебните занятия

Академическият съвет обаче подчертава, че се нарушава с тази окупация правото на друга част от студентите, които искат да се провеждат учебни занятия.

Всеки ден ще е така до победата, отговориха студентите на декларацията на АС на СУ. Виковете „Оставка" се стовариха и върху ректора на Алма матер проф. Иван Илчев.

Иначе, днес в двора на СУ „вреше и кипеше", като се редуваха изяви както на студентите, окупирали Ректората, така и на противници на окупацията.

Организаторите на окупацията са изготвили списък на всички служители в СУ и ги допускаха до работните им места срещу лична карта.

В сградата свободно влизат и студенти от всички университети чрез показване на студентска книжка или друг студентски документ.

Пропусквателният режим става само от един вход, като десетки граждани още от сутринта носеха торби с хранителни продукти, които подават през оградата, за да помогнат на студентите, които са се затворили в сградата на университета.

В знак на подкрепа в НАТФИЗ бе окупирана аулата, като по-късно обаче ръководството на академията се обяви срещу подобен род действия. Една от аулите на Великотърновския университет също бе затворена, както и в Нов български университет, където са блокирани няколко от залите в знак на подкрепа за СУ.

От пловдивския университет сигналите са противоречиви, като според някои студентите окупират една от залите и тръгват към София да координират действията си със СУ, но други информации опровергават това.

източник: news.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати