20 Април 2024 г. Събота

Меркел за шпионирането: Със съюзници като тези, кой се нуждае от врагове

2013-10-28 08:32:50

За трети път през последната седмица президентът на САЩ Барак Обама се опитва да успокои лидери на страни съюзници на САЩ, които откриват висока степен на наблюдение от страна на NSA (Агенцията за национална сигурност на САЩ) в техните страни.

Потопът от шпионски скандали заплашва Белия дом и вече възниква въпросът дали тайното подслушване ще струва накърняване на репутацията на Вашингтон след като то не е вече тайна - най-вече в резултат на разкритията на Едуард Сноудън, коментира „Гардиън".

На срещите на високо ниво сделката има и личен характер. САЩ под управлението на Обама признават, че не може да действат самостоятелно на световната сцена и взаимоотношенията между лидерите са ключов момент за успеха и провала. Неотдавнашните разговори по въпроса за Сирия в Съвета за сигурност на ООН са ярък пример за това.

И все пак нищо не може да бъде по-лично за един чуждестранен лидер от това да открие, че собственият му мобилен телефон е подслушван от една нация, която той приема като важен приятел и съюзник. Това изглежда е случаят с Ангела Меркел, както и за Енрике Пеня Нието от Мексико.

Начело на този списък от въпроси е какво точно означава да бъдеш съюзник на САЩ в 21-ви век. Германия и Франция са партньори на НАТО. Техните войници се борят и умират заедно с американските войски в Афганистан. Мексико води кървава битка с наркокартелите заедно с Америка и от нейно име.

Бразилският президент Дилма Русеф, чийто телефон е подслушван от АНС, е американски критик, но в никакъв случай не и противник.

Същите въпроси си задава и Великобритания, след като „Гардиан" разкри, че британското разузнаване GCHQ (Government Communications Headquarters) е шпионирало делегациите на срещата на върха на Г-20 в Лондон. Оказа се, че удобното интернет кафе за чуждестранните дипломати е било специално приведено в готовност, за да може разузнаването да има достъп до изходящата кореспонденция.

Сред целите на АНС са финансовият министър и други официални лица от Турция, която също е съюзник на НАТО и счита Великобритания за неин най-близък приятел в Европа, и близък партньор по въпроса за Сирия.

Белгия, друг стар съюзник, откри доказателства, че основният доставчик на телекомуникационни услуги, Belgacom, е бил подложен на мощна кибератака, очевидно от GCHQ, с кодово име Операция „Социалист", насочена към "по-доброто използване " на белгийските комуникации.

Както се вижда от информацията от случая „Сноудън", единствената защита срещу АНС или GCHQ е проникване и членство във Five Eyes - шпионският съюз, известен като "Пет очи", който обединява пет англоговорящи демокрации - САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Изглежда, че нови членове не са добре дошли и урокът е, че извън този тесен кръг, няма значение какво е старшинството, колко близко е приятелството между Вашингтон или Лондон, вашите съобщения могат лесно да се поделят между шепата бели англоговорящи народи с членски привилегии.

Досега голяма част от щетите, понесени от САЩ и Великобритания, са свързани с репутацията и са риторични. Някои от обвинителите, по-специално Франсоа Оланд, са наясно, че техните собствени разузнавателни служби прилагат същите методи като тези на САЩ, макар и да не са опитни на толкова високо ниво и добре оборудвани. Основните национални интереси изискват поддържане на сърцевината. Но има признаци, че щетите са твърде дълбоки.

Бразилският президент Дилма Русеф призова за конструктивна национална инфраструктура в интернет, която ще блокира американски компании и се опитва да привлече други бързо развиващи се световни сили за тази кауза.

Междувременно тази седмица Европейският парламент прие законодателство, което ограничава способността на американски телекомуникационни фирми да изнасят европейските потребителски данни в САЩ.

Благодарение на Сноудън,  предимствата,  предлагани от американската технологична доминация и позицията на Великобритания като европейски портал към света на оптичните  кабели, започват да се превръщат в тежест чрез прекомерната им употреба.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати