29 Март 2024 г. Петък

Станишев с нов план за бежанците в ЕС

2013-10-25 09:23:52

Работна група от страните членки на ЕС ще изработи нов, адекватен план за справянето с бежанската вълна и темата ще се коментира отново на среща на върха в Брюксел през декември. Това съобщи пред "Стандарт" соцлидерът Сергей Станишев, който събра премиерите и президентите от ПЕС преди заседанието на Съвета на Европа. В дневния ред на ЕС проблемът с имигрантите от Близкия изток е бил заложен едва през юни 2014-а, но по настояване на Станишев още след месец най-засегнатите държави, сред които и България, ще получат организационна и финансова помощ. Той настоява страните, които са външни граници на ЕС, да получат адекватна помощ, защото са "входната врата на Европа". На срещата на ПЕС премиерът Пламен Орешарски обяви, че капацитетът на България не е толкова голям, колкото е бежанската вълна. Отделни ксенофобски настроения пък "не са добър атестат не само по отношение на Шенген, но и за репутацията на България".

Бразилия освободи осъдения на 9 години и 4 месеца за наркотрафик олимпийски шампион Гълъбин Боевски, експулсирайки го в България. Решението за прогонването му е взето още на 13 март, което потвърди и самият той. Ден по-късно местният „Официален вестник“ е поместил обявление за освобождаването на Боевски заедно с още 53 затворени за наркотрафик чужденци, пише „Преса“. Сред тях е още една българка - Люба Константинова Убаканма (54 г., от София). Тя е заловена с 2 кг кокаин през октомври 2009 г. на същото летище в Сао Паулу, на което точно преди 24 месеца бе арестуван и щангистът. Вестникът пише и за документ от бразилското посолство, в който пише, че властите у нас са уведомени за освобождаването на олимпийския шампион още през април. Тогавашният външен министър и премиер Марин Райков, сега посланик в Рим, отрече пред „Преса“ да е знаел за екстрадицията. Не е ясно колко време щангистът е останал в затвора след решението за освобождаването му. Репортаж за неговия живот зад решетките обаче се появи в местно списание през септември.

 "Труд"Да стягаме и ние куфарите" "От 6 месеца се знае, че ме освобождават." Знаело се! От кого? Главният прокурор Цацаров бил изненадан. Министерството на правосъдието нямало представа. Външно чуло нещо, но не разбрало само Гълъбин ли ни пращат бразилците или де що видят наше наркомуле. Що се отнася до родните спецченгета и разузнавачите, те щяха да се сащисат по-малко, ако бяха уцелени в главите с щанга. Въпросът е ние какво да правим? Куфарите ли да стягаме?

 "24 часа" пояснява - пристигането на Боевски е резултат на решение за експулсиране, подписано от бразилския министър на правосъдието Жозе Едуардо Кардозу, за което българското посолство е уведомено на 5 април. Тогава външен министър и премиер бе Марин Райков, който сега заяви, че не е бил информиран по случая "Боевски". Смущаващ остава фактът, че  Боевски излиза от затвора преди да е окончателно осъден. "Телеграф"Служебният премиер Марин Райков скри  освобождаването на Гълъбин Боевски".

"85% от бежанците искат да си ходят, те минават транзит през страната ни и биха искали да отидат в други страни от ЕС." Това каза вчера пиар специалистът Нидал Алгафари, който е от сирийски произход, цитиран от "Труд"В Афганистан ще останем и след 2014 г."

"Продават борсата", обявява на първата си страница "Труд". Правителството смята да приватизира държавните дялове в Българската фонодова борса и Централния депозитар, съобщи вицерпремиерът Даниела Бобева. Тя уточни, че принципалът - Министерството на финансите - вече е дал съгласие за стартиране на приватизационните процедури. 

В интервю за "24 часа"Очакваме най-голямата инвестиция за Източна Европа в туризъм. Отрасълът носи 12,5% от БВП на страната. Годишно от него се прехранват около 500 000 българи."

 "Лекари без заплати за Нова година", алармира на първа страница "Преса". Здравната каса извива ръцете на болничните директори да подпишат анекси, с които се съгласяват да получат до 80% от парите си. В тази контекст проф. Генчо Начев, който от 2006 г. ръководи СБАЛССЗ "Св. Екатерина", споделя за "Преса"Трябва да има промяна в правилата - с кого да се сключва договор и с кого не. Прави чест на министър Таня Андреева, защото тя е първата, която съвсем ясно и открито заяви, че не  всички болници ще сключват договор с касата."

Редим се последни на опашката за доктор, ако не внасяме в НЗОК, пише "Монитор". Обвързват здравните осигуровки с пенсиите. Идеята е държавата да плаща на НЗОК за пенсионер 8% върху  сумата, която той получава месечно, а не както сега - 4 на сто от минималната работна заплата. 1,4 млн. души не се осигуряват, а държавата плаща вноски за други 500 000 социално слаби. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати