28 Март 2024 г. Четвъртък

"Блумбърг": БЕХ тръгва из Европа да подготвя дългова емисия

2013-10-24 08:10:56
Представители на Българския енергиен холдинг (БЕХ) ще започнат от 28 октомври срещи с инвеститори за евентуална дебютна емисия корпоративни еврооблигации. За целта са наети "Ситигруп" и "Райфайзен банк интернешънъл", които са организирали срещи из Европа, съобщи агенция "Блумбърг", позовавайки се на източник, запознат с плановете. 

Информацията е получена от агенцията в сряда, но източникът й е пожелал анонимност, защото подробностите са поверителни. Няма съществени детайли като времето за емитиране, обема на емисията и кога може да е нейният падеж.

Според публикация на "Капитал" от пролетта обаче става дума за 250 млн. евро за срок от 5 години, с които БЕХ цели да помогне на дъщерното си дружество НЕК да погаси остатъка от 195 млн. евро от заема, който дължи на банков консорциум, воден от BNP Paribas, взет за проекта "Белене".

"Блумбърг" обяснява в сряда, че това става в момент, когато множество компании и държави от развиващите се икономики активно излизат на пазара да търсят финансиране. Причината е, че те разчитат на изобилие от средства, след като заради кризата около бюджета и тавана на дълга в САЩ се разбра, че Федералният резерв ще отложи вероятно за март началото на свиване на политиката си на мащабно изкупуване на държавни и корпоративни облигации в размер на около 85 млрд. долара месечно.

Когато това стане, ще означава начало на намаляването на стимулите за икономиката, свиване на "евтините" средства и повишаване на лихвите по кредитите. В същото време в месеците до март интерес да излязат на дълговите пазари са заявили от руските "Газпромбанк" и "Внешпромбанк" до държави като Украйна, Унгария, Латвия, Пакистан и Хондурас.

За това, че БЕХ иска да пусне дългова корпоративна емисия се говори поне от пролетта на миналата година, когато за нея съобщи от министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Пред БНР той обясни, че НЕК няма налични средства за изплащани през май 2013г. на четвърт милиард евро заем за АЕЦ "Белене", теглени от банков консорциум с посредничеството на Би Ен Пи Париба. Тази сума ще бъде събрана по друг начин, но в по-дългосрочен план ще се мисли за облигационна емисия за рефинансирането им, допълни той, цитиран от БНР.

В края на август 2012г. пред агенция "Ройтерс" Михаил Андонов, изпълнителен директор на холдинга, в която влизат дружества като Националната електрическа компания (НЕК), АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз" и др., съобщи, че идеята е в началото на 2013г. да се съберат 300 млн. долара при лихва от  3.5-4.5%, но не казва с какъв падеж ще е емисията.

Тогава се разчиташе БЕХ да получи до есента на 2012г. и рейгинт ог някоя от световните агенции с очакване той да съответства на този на България.

Това се случи през март 2013г., когато международната агенция "Фич" присъди на  Българския енергиен холдинг кредитен рейтинг BB+ със стабилна перспектива. "Капитал" обясни, че това е една степен по-нисък рейтинг от този, присъден на държавата - BBB-.

"В случая рейтингът на компанията е най-високото подинвестиционно ниво, докато този на държавата е най-ниското инвестиционно. (...) Рейтингът отразява слабостите на българската регулаторна рамка и плановете за увеличение на капиталовите разходи през периода 2013 - 2015 г. Освен това регулираните цени, които осигуряват видимост на паричните потоци, не са задоволителни по отношение на  инвестициите на холдинга.

В допълнение по-високите разходи в едногодишния регулаторен период в сравнение с определените цени може да доведе до много по-ниски парични потоци за БЕХ. (...) Като слабост за ликвидността на средствата на БЕХ от "Фич" отбелязват слабата диверсификация на паричните средства, от които 87% към края на септември 2012 г. се държат в една-единствена банка. В случая става въпрос за Корпоративна търговска банка.", припомня "Капитал".

В средата на април 2013г. БЕХ прекрати процедурата за търсене на банка, която да предостави кредит от 250 млн. евро и остана вариантът за облигационна емисия. Месец по-рано Андонов коментира, че пласирането й ще отнеме време заради избора на финансов и правен консултант, които да помогнат на холдинга да структурира необезпечената емисия със срок на изплащане от 5 до 7 години.

На 21 май 2013г., в деня на падежа, е извършено плащането на 195 млн. евро дълг на Националната електрическа компания към банката "БНП Париба", теглен за АЕЦ "Белене", съобщи Михаил Андонов на следващия ден по време на парламентарно изслушване за състоянието на енергетиката.

Той припомни пред депутатите, че мостовото финансиране е осигурено от "Ситигруп" (Citigroup). Освен това в БЕХ течала подготовка за облигационен заем, който ще бъде представен до края на август пред инвестиционната общност в Лондон, Люксембург, Виена и Берлин. С него БЕХ щял да покрие мостовото финансиране по заема към Би Ен Пи Париба, а с останалите 60 млн. евро щяла осигури собственото участие в проекта за газопровод "Набуко" и в междусистемната газова връзка с Гърция, разясни Андонов.

Междувременно, газопроводът "Набуко" практически изгуби шансове за реализация в настоящия си вид. За газовата връзка с Гърция правителството предвижда да отпусне през 2014г. държавни гаранции по заема, с който тя ще се изгражда. Прогнозната й цена е 157 млн. лв. (около 80 млн. евро).
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати