19 Април 2024 г. Петък

Мъжът, който измисли караокето и не го патентова

2010-06-22 09:22:00

30 г. след изобретяването Даисуке Иноуе все пак получи признание

Накрая все пак получава това, което е заслужил. "You're just too good to be true, can't take my eyes off of you", крещят безброй гърла срещу Даисуке Иноуе, докато той смутено приема наградата си Иг-Нобел.

Закачливата версия на Нобелова награда се дава за странни постижения в областта на науката. Сивокосият японец с големи очила взима приза в категория „Мир“.

Какво необичайно изобретение е направил Иноуе, за когото до този момент много малко хора в света са чували. Мъжът от Осака, обяснява водещият на церемонията, е открил „съвсем нов метод да научи хората на взаимна толерантност“.  

Рецептата на Иноуе за мир между народите: сцена, екран, микрофон и помещение, пълно с хора, които са готови да хвърлят притеснението, за да изпеят любимите си песни, разказва Der Spiegel.

Даисуке Иноуе е изобретателят на машината за караоке и днес можеше да е несметно богат, ако не беше направил една голяма грешка.

Всичко започнало в началото на 70-те в Кобе. В крайбрежния град на около 400 километра от Токио отворили много барове с музика на живо.

Понякога на сцената се качвали хора от публиката, които искат да демонстрират своите певчески възможности. Така бандата имала за едно-две парчета нов вокалист. Даисуке Иноуе, който свирел на барабани, също работел като музикант по кръчмите.

Един ден му хрумнала идея – посетителите на баровете сигурно биха пели и на фона на записи. През 1971 година Иноуе, който по това време бил 31-годишен, обединил касетофон, усилвател и микрофон, събрал всичко в дървена кутия и й сложил отвор за пускане на монети.

Караоке – празен оркестър, се появило на бял свят. И хората били във възторг. Скоро Иноуе биз затрупан с поръчки. Доставял караоке машините заедно с касетите със записи на хиляди местни хитове и текстовете, които събрал в книги, на кръчмите в Кобе.

В средата на 70-те започнал доставки в Осака и Токио, и скоро завладял цяла Япония. С микробус, на който сложил знака на фирмата си – пластмасова горила, пътувал из страната и доставял на клиентите си нови касети и резервни микрофони.

Иноуе обаче забравил нещо решаващо – не взел патент на машината си. Мъжът не смятал, че е изобретил нещо ново, в крайна сметка бил обединил вече съществуващи технологии. Получаването на патент пък струвало хиляди долари: „Мислех си – защо да давам толкова много пари за това?“

По-смели предприемачи обаче се възползвали от скромността на Иноуе. В края на 70-те няколко фирми пуснали уреди за караоке. Продажбите на Иноуе започнали да падат. През 80-те ерата на аналоговите технологии приближава края си и баровете вече не искат караоке машини, които работят с касети.

През 1993 година Иноуе получава нервен срив и прекарва няколко месеца в психиатрия. След това предприемачът се връща в бизнеса с нова идея – произвежда малки сребристи кутии, от които нощем се изпуска отровен газ. Той избива хлебарките, които се въдят в караоке машините и ядат кабелите.

Иронията е, че Иноуе помага с новото си изобретение точно на фирмите, които са му измъкнали първото изобретение. По това време вече сякаш е забравил, че тъкмо той е изобретил караоке машината. Светът също не си спомня за изобретателя без късмет и без патент.

През 1999 година обаче азиатското издание на Time публикува списъка със 100-те най-влиятелни азиатци на XX век. Сред тях, между имена като Мао Дзедун и Махатма Ганди, стои и  Даисуке Иноуе. Той помогнал, аргументира се списанието, безмълвните да получат глас и така променил нощите на Азия.

Факт е, че със своето хрумване Иноуе предизвиква истинска културна революция. Най-вече в родината му днес на всеки ъгъл има заведения за караоке. Традиционно японците обичат да пеят в малки, отделени помещения – т.нар. караоке кабини. Могат да се наемат обаче и зали с дизайн на космически кораб, караоке таксита, може да грабнеш микрофона дори докато си се отпуснал в басейна.

Самият Иноуе пробвал собственото си изобретение за първи път чак на 59-ия си рожден ден. Въпреки това скромният техничар си дава сметка за влиянието на изобретението си:

„Мисля, че караокето помогна на японците да се променят“, казва Иноуе пред азиатското издание на  Time през 1999 година. Сънародниците му не били особено силни в това да се отпускат пред публика.

„Дай му обаче караоке микрофон и същият човек, който се притеснява да произнесе една сватбена реч, вече не може да бъде спрян.“

В речта си при получаването на наградата Иг-Нобел през 2004 година Иноуе разказва на присъстващите на развален английски за своята визия:

„Мечтаех да науча хората да пеят и изобретих караокето. Не знаех, че поставям началото на нещо голямо. Днес искам повече от всякога да науча света да пее – в перфектна хармония.“

Цялата зала става на крака. Аплодисментите и до днес са най-дългите в 20-годишната история на раздаването на наградите Иг-Нобел. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати