19 Април 2024 г. Петък

Силата на долара

2013-10-24 08:07:10

Постигнатият компромис за американския бюджет предотврати опасността от изпадане на САЩ в неплатежоспособност. Това обаче е временно решение, което все още може да подкопае доверието в американския долар.

Американският долар е сигурно пристанище за инвеститорите още от края на Втората световна война. В тежки времена те просто приютяваха парите си под чадъра на американските ценни книжа и ги държаха там докато бурята отмине. Днес обаче някои от инвеститорите изпитват известни съмнения относно Вашингтон и долара.

Вярно, че демократите и републиканците успяха все пак в последната минута да постигнат компромис в спора си около американския бюджет. Факт е обаче, че неспособността им да решат този въпрос по-рано блокира американската администрация - нещо, което не се беше случвало от 17 години насам.

Доларът - глобалната валута

Временното вдигане на горната граница за нови дългове (до февруари 2014) обаче не е гаранция, че най-лошото е предотвратено. През лятото на 2011 година само заплахата САЩ да изпаднат в неплатежоспособност беше достатъчна, за да накара рейтинговите агенции да понижат кредитния рейтинг на страната - за първи път в нейната история.

"Никой не знае накъде точно вървим", казва в тази връзка Аксел Мерк от консултантската компания "Мерк Инвестмънтс". "Ако САЩ наистина стигнат дотам, че да не могат да си плащат сметките, тогава кризата около фалита на "Лемън Брадърс" ще ни се види като детска игра", казва експертът.

След Втората световна война, от висотата на своето тотално господство и опирайки се на либерални финансови институции като МВФ и Световната банка, САЩ създадоха нов световен финансов ред, в който американският долар беше издигнат до водеща световна валута с разменен курс от 35 долара за една унция чисто злато. Всички останали валути бяха прикачени към долара.

През 60-те години на миналия век тогавашният френски финансов министър Валери Жискар д'Естен заговори за "особената привилегия" на американския долар. Преведено на обикновен език това означаваше, че доларът като водеща световна валута позволяваше на САЩ да си набавят пари от финансовите пазари при по-изгодни условия от другите страни.

Трите предимства на долара

"Нито една друга валута в света не притежава едновременно трите качества на долара, а именно големина, стабилност и ликвидност", казва Бари Айхенгрийн, автор на книгата ". "САЩ са огромна страна, в която има достатъчно долари в обращение - много повече, отколкото други световни валути", изтъква Айхегрийн.

"Днес обаче вече не се залага толкова много на качеството. Така например в миналото Вашингтон се стремеше с разумна финасова политика да поддържа силата на американския долар. Днес просто се печатат повече пари", казва Мерк. ", подчертава Мерк.

По данни на МВФ, през 2001 година 72 процента от глобалните валутни резерви са били в американски долари, а днес - 62 процента.

Какво ли ще се случи през февруари 2014?

Никой от инвеститорите обаче не иска да вярва, че нещата в американската политика се се объркали дотолкова, че безразсъдни политици могат да вкарат страната в неплатежоспособност. А ако кризата около бюджета засега не се отразява по-сериозно на доверието в долара, то е просто защото липсва преспектива - еврото е в криза, японската йена продължава да се обезценява, а на китайския юан му липсва международна представителност.

Ако обаче през февруари 2014 година в американския Конгрес се повтори патовата ситуация от тази есен, тогава доверието в долара може да започне да се топи сериозно, предупреждават експертите.

източник: money.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати